Milieutopvrouw Lisa Jackson op bezoek
DEN HAAG (ANP) – Het hoofd van het Amerikaanse federale milieubureau, Lisa Jackson, komt deze week op bezoek in Nederland. Jackson maakt deel uit van het Green Team van president Barack Obama, die de namen van de leden van het team half december bekendmaakte.
Jackson, officieel directeur van het Environmental Protection Agency (EPA), reist mee in een ’watermissie’ met senator Mary Landrieu uit Louisiana. Landrieu was begin 2006 al te gast in Nederland, in de nasleep van orkaan Katrina die enkele maanden daarvoor huishield in New Orleans. Toen nam ze een kijkje bij enkele Deltawerken zoals de Maeslantkering. Ook nu reizen weer Congresleden mee met Landrieu en Jackson en staan bezoeken aan Amsterdam, Rotterdam en Kampen op het programma.Jackson komt om kennis te maken en vooral om zich te verdiepen in het Nederlandse waterbeleid, zei maandag een zegsman van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat ontvangt de delegatie woensdag, maar Jackson spreekt ook minister Cramer van Milieu. Reden voor Donald Pols van het Wereld Natuur Fonds (WNF), goed ingevoerd in internationaal klimaatbeleid, om Cramer op te roepen de gelegenheid te gebruiken voor een signaal aan de VS. „De Amerikaanse regering moet snel concreet worden over het klimaatbeleid, over financiële steun aan ontwikkelingslanden en over de reductie van de uitstoot van CO2. Dat is de voorwaarde voor de grote ontwikkelingslanden om mee te doen aan een nieuw Kyoto–verdrag".
De leden spreken ook de Tweede Kamercommissies voor Verkeer en Milieu en oud–minister Veerman, voorzitter van de Deltacommissie die plannen voor een waterveilig Nederland opstelde. Een van de meest omstreden plannen is de (gefaseerde) verhoging van het waterpeil van het IJsselmeer met 1,5 meter om de zoetwatervoorziening veilig te stellen.
Landrieu geeft hoog op van de Nederlandse wateraanpak. Toen Huizinga vorig jaar maart in New Orleans op bezoek was, zei ze dat Nederland „het Mekka is op het gebied van water". In het persbericht van Landrieu’s eigen persdienst over haar tweede bezoek wordt gesproken over het Nederlandse beleid op het gebied van water en hoogwaterbescherming dat „van wereldklasse" is.