Buitenland

Karadzic wil hoorzitting over beloftes Holbrooke

DEN HAAG (ANP) – Het moet eerst worden vastgesteld of de ex–president van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, in 1996 immuniteit is beloofd door Richard Holbrooke, destijds de hoogste gezant van de VN en de VS in Bosnië. Holbrooke zou Karadzic verbaal hebben verzekerd dat hij niet door het Joegoslavië–Tribunaal zou worden berecht als hij van het politieke toneel zou verdwijnen.

25 May 2009 14:56Gewijzigd op 14 November 2020 07:59
DEN HAAG – Het moet eerst worden vastgesteld of de ex–president van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, in 1996 immuniteit is beloofd door Richard Holbrooke, destijds de hoogste gezant van de VN en de VS in Bosnië. Holbrooke zou Karadzic verbaal hebb
DEN HAAG – Het moet eerst worden vastgesteld of de ex–president van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, in 1996 immuniteit is beloofd door Richard Holbrooke, destijds de hoogste gezant van de VN en de VS in Bosnië. Holbrooke zou Karadzic verbaal hebb

Dit heeft een adviseur van Karadzic, Peter Robinson, maandag voor het pand van het tribunaal in Den Haag betoogd. Hij heeft zijn verzoek om een hoorzitting over vermeende beloftes van Holbrooke aan Karadzic met 140 pagina’s veronderstelde bewijzen inmiddels overhandigd.Robinson heeft talrijke getuigenverklaringen verzameld om zijn stelling te onderbouwen, waaronder ook van enkele bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Holbrooke heeft altijd ontkend dat dergelijke afspraken zijn gemaakt.

De Amerikaanse gezant zou in aanwezigheid van een reeks getuigen op 19 juli 1996 Karadzic hebben verzekerd dat „Den Haag zal verdwijnen” wanneer hij zich helemaal uit het openbare leven terugtrekt. Karadzic aanvaardde het aanbod.

Maar in een schriftelijk document waarin Karadzic belooft zich terug te trekken, staat niets over zijn onschendbaarheid en ontbreekt Holbrookes handtekening. Holbrooke zou volgens Robinson zijn Servische en Bosnisch–Servische gesprekspartners hebben bezworen dat hij zijn belofte nakomt, maar dat hij om politieke redenen onmogelijk zelf kon ondertekenen.

Het tribunaal, dat Karadzic onder meer van volkerenmoord beschuldigt, stelt dat het bestaan van een dergelijke overeenkomst volstrekt niet relevant is. Robinson meent echter dat het belangrijk is om eerst te weten of Karadzic door de hoge gezant werd gevrijwaard van rechtsvervolging.

Het Joegoslavië–Tribunaal werd door de Veiligheidsraad van de VN opgericht. Karadzic werd eind juni vorig jaar gearresteerd in de buurt van Belgrado, na dertien jaar voortvluchtig te zijn geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer