Brussel: meer vaart achter hervormingen economie EU
De EU-landen moeten veel meer vaart zetten achter de hervorming van hun economieën. Zo lopen tien van de vijftien lidstaten ver achter bij het omzetten van Europese regels in nationale wetten en verdere opening van hun markten. Dat stelt eurocommissaris Solbes (economisch en monetair beleid) in een rapportage voor een top van EU-regeringsleiders in maart, over de Europese economie.
Nederland hoort bij de omzetting van regels in nationale wetten wel bij de betere leerlingen, maar krijgt van Solbes een tik op de vingers voor het weer laten oplopen van de staatssteun aan bedrijven. Verder is er kritiek op het „nog steeds redelijk laag niveau” van automatisering bij de overheid.
Solbes noemt het „behoorlijk teleurstellend” hoe lidstaten de hervorming van hun economieën aanpakken. „De EU moet dringend de nodige groeistimulerende voorwaarden vervullen en dynamiek brengen in de economie. Europa moet ook meer op eigen sterkte vertrouwen”, aldus de Spaanse eurocommissaris, die vreest dat de EU anders de doelstelling niet haalt om in 2010 wereldwijd de meest competitieve economische zone te zijn.
Vooral Frankrijk en Italië krijgen forse kritiek, omdat zij Europese regels niet of veel te langzaam omzetten in nationale wetgeving. Dat verhindert een goede werking van de interne markt en remt daardoor ook de economische groei.
Nederlands eurocommissaris Bolkestein (interne markt) zegt dat de doelstelling om EU-regelingen in nationale wetgeving om te zetten eind vorig jaar slechts in 40 procent van gevallen is gerealiseerd. Vooral op het gebied van fiscale regels en pensioenen bestaat er een grote achterstand. Bolkestein maant ook tot spoed, „want het verbeteren van de werking van de interne markt is cruciaal voor Europa’s welvaart”.
Bij Solbes blijft er verder grote zorg bestaan over de te hoge begrotingstekorten in Duitsland, Frankrijk en Portugal. Italië, dat eerder wel bij de lidstaten met te hoge begrotingstekorten werd vermeld, is door Solbes op dit punt niet specifiek genoemd in zijn rapportage.
Wel bouwt Italië samen met Griekenland de torenhoge staatsschuld in een veel te laag tempo af. Oostenrijk en Ierland krijgen een lichte vermaning, omdat hun tekorten weer oplopen, hoewel zij in 2001 bijna het gewenste begrotingsevenwicht of -overschot bereikten.