Consument

Babykleding om de Schepper te danken

Petra van Leeuwen uit Woerden ontwerpt babykleding van bio­katoen waarmee ze iets van de schoonheid van Gods schepping wil laten zien. ”Made in heaven”, staat er daarom op een rompertje. De opdruk ”God’s latest masterpiece” op een boxpakje kan ook. „Ik wil iets kenbaar maken met mijn kleding en dat doe ik vanuit een oprecht hart.”

Ellen van de Beek
22 May 2009 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:58
Petra van Leeuwen ontwerpt onder de naam God’s Colors babykleding. „Ik wil graag de wereld een beetje beter maken.” Foto’s Petra van Leeuwen
Petra van Leeuwen ontwerpt onder de naam God’s Colors babykleding. „Ik wil graag de wereld een beetje beter maken.” Foto’s Petra van Leeuwen

Nee, iets met mode heeft Petra van Leeuwen (31) niet echt. Ze is beleidsmedewerker in de sociale sector, een heel andere tak van sport. Alhoewel, haar gloednieuwe kledinglijn God’s Colors –te koop via het web, in diverse Bijbelshops en christelijke boekhandels– heeft wel een behoorlijke sociale component.Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Van Leeuwen alleen met vrijwilligers werkt en met haar babygoed geen winst nastreeft. De opbrengsten minus de kosten sluist ze direct door naar ontwikkelingsprojecten voor derdewereldkinderen. Want Van Leeuwen heeft iets met de derde wereld. „Ik heb jarenlang gespaard om ooit naar Afrika te gaan. Inmiddels heb ik kinderen en komt het er niet van, dus help ik op deze manier.”

Waar komt het idee voor God’s Colors vandaan?

„Dat is eigenlijk heel onbewust ontstaan na de geboorte van mijn eerste zoontje, dat nu alweer drie is. Ik was zo dankbaar voor het wonder van zijn bestaan, daar wilde ik uiting aan geven. Hoe wist ik niet precies, maar het moest iets met kleding zijn.

Na de geboorte van mijn tweede zoontje begon dat vastere vormen te krijgen. Ik zat hem te voeden, ’s nachts, en toen wist ik hoe ik verder moest. Ik ben vrijwilligers gaan zoeken en gaan ontwerpen.”

Uw babykleertjes hebben een missie, zegt u. Wat voor missie?

„Ik hoop dat er gesprekken op gang komen. Over het geloof. En ik hoop ook dat de wereld door onze kleertjes een beetje beter wordt. Het hoeft niet groots. Als ik met het geld vijf kinderen in Afrika kan voeden, is dat al genoeg. We hebben bewust gekozen voor biokatoen, omdat de kleding­industrie erg schadelijk is, voor mens en milieu. Ik was me dat nooit zo bewust, maar sinds ik wat onderzoek heb gedaan, denk ik dat het juist voor christenen belangrijk is om te kiezen. Als ik een shirt draag waarvoor aan de andere kant van de wereld een boer is doodgegaan, kan ik God daarmee toch niet dienen?”

Wat voor reacties krijgt u?

„We zijn net gestart, dus het zijn er nog niet zo veel. Wat me in elk geval opvalt is dat mensen het bijzonder vinden wanneer je je tijd en je geld inzet voor iets wat niet van jezelf is. Niet-christenen vinden dat, maar ook veel christenen. Best opvallend, toch?”

De naam van God op een slabbetje, is dat niet banaal?

„Nee, dat vind ik niet. Ik wil iets kenbaar maken met mijn kleding en dat doe ik vanuit een oprecht hart.”

Misschien zijn er christenen die het oneerbiedig vinden?

„Er zijn heel veel soorten christenen. De leus ”God’s latest masterpiece” (Gods nieuwste meesterwerk, EvdB.) is heel modern. Daar zal een bepaald publiek misschien moeite mee hebben, dat kan ik me voorstellen. Aan de andere kant spreekt zo’n leus juist ook christenen aan en is hij voor hen een manier om hun dankbaarheid te laten zien.”

Komt er ook God’s Colors voor volwassenen?

„Ik heb nog geen plannen. Bovendien zijn er voor volwassenen al meer van dit soort initiatieven. Laat ik eerst maar eens iets voor peuters ontwerpen, want mijn zoontjes kunnen deze kleertjes al niet meer aan.”

www.godscolours.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer