Economie

„’t Verdwijnt in de algemene pot”

Het is een stukje van je inkomen en je kunt het overal voor gebruiken. Is het niet voor de stukadoor, dan wel voor de vakantie zelf. Vijf bezoekers van het Dordtse stadspark Merwestein weten wel raad met hun vakantiegeld.

Van onze verslaggever
22 May 2009 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:58
Van Osselen: Oude systeem met vakantiebonnen was veel beter. Foto RD
Van Osselen: Oude systeem met vakantiebonnen was veel beter. Foto RD

Piet Bruinsma (61), kunstenaar en parttime werkzaam op de afdeling beheer van het gemeentelijk cultureel centrum De Berckepoort: „Netto verdien ik zo’n 200 euro per maand. Inderdaad niet veel, dus ook mijn vakantiegeld stelt weinig voor.Mijn badkamer moest opgeknapt worden. Omdat ik geen vakman kon betalen, heb ik het zelf gedaan. Met een deel van het vakantiegeld.

Toen ik docent was op De Berckepoort verdiende ik maandelijks zo’n 2000 euro netto. Toen ging ik nog wel op vakantie, maar bescheiden. Kamperen in Italië of zo. Mijn vrouw zou het liefst nog de hele wereld rondreizen. Afgelopen maanden is ze weg geweest met een vriendin. Mij kwam dat prima uit, kon ik rustig die badkamer doen.”

Annemare Perk (33), maatschappelijk werkster voor doven en slechthorenden: „We zijn bezig ons oude, pasgekochte huis op te knappen. Ons vakantiegeld gaat dit jaar naar de stukadoor.

Ik wandel nu in het park met mijn zoon Binque, over een maand verwachten we de tweede. Daarom gaan we deze zomer niet weg. Vanwege de verbouwing kwam dat wel zo goed uit, maar volgend jaar gaan we er in de zomermaanden weer gewoon op uit.

Waar het idee van vakantiegeld vandaan komt en hoe andere landen dat regelen, weet ik niet. Ik weet alleen dat ik het krijg, omdat ik er recht op heb.”

Hans Schaffels (52): „Per week heb ik zo’n 60 euro te besteden. Jaren terug, toen ik al niet meer werkte, ben ik arbeidsongeschikt verklaard. Daardoor zit ik nu in de bijstand. Niet in de WIA, gewoon in de bijstandswet.

Ik heb al jaren chronische clusterhoofdpijn. Daardoor ben ik ook alleen; vrouwen houden niet van een man die wat mankeert. Een paar maanden per jaar ben ik helemaal down van de pijn, de ellende. Als ik me fit voel, scharrel ik wat rond.

Vandaag ben ik scheidsrechter op een voetbaltoernooi voor regionale scholen. Wat was ook alweer de vraag? Waaraan ik mijn vakantiegeld uitgeef? Nou ja, dat is nu wel duidelijk, hè. Niet aan luxe, het verdwijnt in de algemene pot.”

Jan van Osselen (45), hovenier: „In dit land wordt alles voor je geregeld. Zelfs wanneer je met vakantie moet gaan.

Die hele vakantiegeldregeling is bar onhandig. Het is te weinig en dan nog gaat de belasting er met een deel vandoor. Eigenlijk moesten we daar eens tegen tekeergaan. Maar ja, dat doen we dan weer niet.

Vroeger kon je met een bonnenkaart je vrije dagen opsparen. Als je een volle kaart inleverde, kreeg je geld. Dat was ook fiscaal belast, maar veel minder dan het vakantiegeld van tegenwoordig. Ik weet niet of die vraag op je lijstje staat, maar schrijf anders maar op: Ik wil die bonnen terug.”

Hannie de Jonge (61), gepensioneerd arts: „Ik begin het jaar nog ouderwets met het maken van een begroting. Wat komt er binnen, wat geef je uit? Het vakantiegeld is voor mij een van de inkomstenbronnen. Ik reserveer het niet op voorhand om van op vakantie te gaan.

Ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt, eerst als huisarts, later als arts voor verstandelijk gehandicapten. Dit jaar krijg ik voor het eerst vakantiegeld uit mijn prepensioen. Verder houden vakantie en vakantiegeld mij niet zo bezig. Ik voel me al op vakantie met mijn kleindochter op een bankje, hier in dit prachtige park.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer