Consument minder pessimistisch
Terwijl de werkloosheid snel stijgt en de huizenprijzen dalen, lijkt de consument het grootste pessimisme al van zich te hebben afgeschud.
Het inktzwarte beeld dat de afgelopen maanden over de economische toekomst bestond, begint ondanks een nog steeds groeiende stroom sombere berichten wat op te klaren.Het consumentenvertrouwen nam in mei voor de tweede achtereenvolgende maand toe, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
De index van het vertrouwen, die in maart nog het dieptepunt van min 34 bereikte, steeg in mei tot min 23.
Daarmee waren er onder de ondervraagden nog altijd bijna een kwart meer pessimisten dan optimisten, maar de zwartkijkers hadden veel minder sterk de overhand dan in het voorgaande halfjaar.
Consumenten zijn vooral positiever over de toekomstige ontwikkeling van de economie. „Dat beeld was inktzwart”, zei CBS-econoom Michiel Vergeer.
„Maar nu zijn er niet meer zo veel mensen die een forse verslechtering voorzien, sommigen denken zelfs dat het volgend jaar beter zal gaan met de economie.”
De lichte opleving van het vertrouwen verbaast de econoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek niet.
„De beurskoersen gingen de afgelopen maanden met vallen en opstaan weer wat omhoog. Die grafiek vertoont altijd grote overeenkomsten met het plaatje van het consumentenvertrouwen. Daarnaast hebben verschillende betrouwbaar overkomende mensen gezegd dat het ergste misschien achter de rug is. Dat helpt ook.”
Het toegenomen optimisme staat echter in schril contrast met de nieuwste cijfers over de werkloosheid, die het CBS eveneens woensdag naar buiten bracht.
Daaruit blijkt dat de recessie echt vat begint te krijgen op de arbeidsmarkt.
In de periode februari tot en met april waren er 18.000 werklozen meer in Nederland dan in de periode van januari tot en met maart.
Daarmee ging de stijging veel sneller dan in de voorgaande maanden.
„Het komt nu echt los”, stelde Vergeer. „Na het dieptepunt van 290.000 werklozen in de zomer van vorig jaar deden we bijna een halfjaar over een stijging van 16.000 werklozen, nu komen er in één keer 18.000 bij. De krimpende productie begint echt door te werken op de arbeidsmarkt.”
De werkloosheid concentreert zich ook niet langer in bepaalde sectoren zoals industrie en transport. Volgens Vergeer is er duidelijk sprake van een olievlek. „In alle mogelijke economische, administratieve en commerciële functies loopt de werkloosheid nu op.”
De tijd dat de stijgende werkloosheid vooral een probleem was van mannen en jongeren lijkt dan ook voorbij. Het CBS telde de afgelopen maand voor het eerst in ruim drie jaar tijd meer werkloze vrouwen dan een jaar eerder.
Door de economische malaise ging de gemiddelde verkoopprijs van woningen in april ook nog eens voor de derde maand op rij omlaag.
Het is dan ook behoorlijk stil geworden op de Nederlandse woningmarkt.
In april wisselden ruim 10.000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.