Buitenland

China: „VS en Noord-Korea kunnen in Peking praten”

China heeft dinsdag aangeboden gastheer te zijn voor besprekingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Beide landen kunnen dan proberen hun geschil over kernwapens op te lossen. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou heeft Rusland opgeroepen meer economische druk op Noord-Korea te gaan uitoefenen.

RTR/AFP
14 January 2003 13:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

„Als beide partijen in Peking willen overleggen, dan hebben wij daar geen problemen mee”, zei een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. Zij benadrukte dat ook China (net als de VS en Zuid-Korea) aandringt op een diplomatieke oplossing, in plaats van militaire acties.

De Amerikaanse ambassadeur in Rusland heeft Moskou dinsdag opgeroepen economische druk te gaan uitoefenen op Noord-Korea. Alexander Vershbow zei dat Rusland, als buurland, zich ernstig zorgen moet maken over de nucleaire en militaire ambities van Noord-Korea.

Tot nu toe hield Rusland zich wat op de vlakte tussen alle verontwaardigde reacties uit het westen over Noord-Korea’s provocaties. Maar Vershbow vindt dat er meer druk op de ketel mag vanuit Moskou. President Poetin, een van de weinige wereldleiders die rechtstreeks in contact staat met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il, heeft al eerder aangeboden als bemiddelaar op te treden.

Amerika zit niet te wachten op een militaire aanval tegen Noord-Korea. Volgens hoge legerfunctionarissen heeft het communistische land de beschikking over ruim een miljoen soldaten en kan het per uur een half miljoen granaten afvuren op de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Ook de Amerikaanse president Bush heeft steeds gezegd dat het conflict met Noord-Korea op diplomatieke manier is op te lossen. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell liet dinsdag weten dat er wel een nieuw akkoord nodig is voor een betere controle van Noord-Korea’s kernwapenactiviteiten. Het oude akkoord uit 1994 laat volgens hem nog steeds ruimte voor „de capaciteit voor productie”.

Een Australische delegatie arriveert dinsdag in Pyongyang om te praten over het kernwapenprogramma. Australië is een van de weinig landen die diplomatieke betrekkingen onderhoudt met het communistische land. De delegatie, onder leiding van de hoogste ambtenaar voor Noord-Aziatische zaken Murray McLean, blijft er vier dagen. Ze hoopt een brief van de eigen minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, te kunnen overhandigen waarin Pyongyang wordt gevraagd mee te werken aan het verminderen van de spanningen.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, James Kelly is in Zuid-Korea voor overleg met Roh Moo-hyun die op 25 februari het huidige staatshoofd Kim Dae-jung opvolgt. Hij benadrukte dat Washington bereid blijft met Pyongyang te overleggen. Kelly vertrekt dinsdag naar Peking.

De Amerikaanse regering liet maandag weten wellicht iets te doen aan het brandstoftekort, als het geschil met het communistische land over zijn kernwapenprogramma is opgelost. Noord-Korea verklaart zijn provocaties (het opzeggen van het non-proliferatieverdrag, het uitzetten van wapeninspecteurs, het opstarten van een kerncentrale) deels doordat het toch al arme land nu ernstige brandstoftekorten heeft.

Een speciale VN-gezant is dinsdag naar Noord-Korea afgereisd om de situatie te bekijken. Volgens hem staat het land de komende maanden een groot voedseltekort te wachten, ook al door jaren van droogte. „Er is snel humanitaire hulp nodig, anders komt er in maart of april een enorme crisis”, aldus Maurice Strong.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer