Economie

Financiële staatssteun voor ABN

ABN Amro kan op „enig moment" financiële steun tegemoetzien van de Nederlandse staat. Dat zei minister Bos van Financiën woensdag in de Tweede Kamer.

ANP
20 May 2009 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 07:57

Wanneer dat aan de orde zal zijn en om welk bedrag het gaat, zei Bos niet. Woensdag had ABN–topman Zalm publiekelijk in kranten gevraagd om extra geld.Bos was daar bijzonder boos over, omdat Zalm in zijn ogen niet publiekelijk hoort te praten over de noodzaak om belastinggeld in ABN te steken. Maar Bos gaf even later wel toe dat nieuwe steun nodig zal zijn, onder meer voor de nieuwe toekomstplannen die Zalm voor ABN aan het uitdenken is.

„Het was voorbarig van hem om er publiekelijk over te speculeren. Het is belastinggeld en daar gaat hij niet over. Daar ga ik over, in overleg met de Tweede Kamer", zei Bos, die eraan toevoegde dat hij „niet blij" was met de uitspraken en er ook „geen begrip" voor had. Zalm heeft Bos inmiddels zijn excuses aangeboden, meldde de bewindsman woensdag.

Bos garandeerde de Tweede Kamer dat er tijd zal zijn voor een debat, voor hij een besluit neemt over steun aan ABN. Toen Bos de bank vorig jaar oktober kocht, was die mogelijkheid er niet en kon de Kamer niet meer dan de actie achteraf goedkeuren.

Later zei Bos nog dat de uitlatingen van Zalm „een doodzonde" waren geweest als ABN Amro aan de beurs genoteerd zou zijn geweest. Toch had hij niet aan ontslag van Zalm gedacht. „Hij heeft zelf excuses aangeboden en begrijpt dat het niet verstandig was".

Zalm had in kranten aangegeven dat het al snel om „grote bedragen" gaat. Vorig najaar moest de Nederlandse staat al te hulp schieten toen het Belgische concern Fortis kopje onder dreigde te gaan door de kredietcrisis. ABN Amro en Fortis Nederland werden toen voor 16,8 miljard euro losgeweekt bij de Fortis Holding. In totaal was de Nederlandse staat aan het redden van Fortis/ABN Amro 23,3 miljard euro kwijt.

In een debat in de Kamer legde Bos nog eens uit dat Nederlandse banken weliswaar terughoudender zijn met het verstrekken van leningen aan bedrijven, maar dat dat gezien de economische recessie en de risico’s voor banken ook heel logisch is. Bos houdt vol dat banken niet onredelijk zijn. Ondernemers die klagen over banken kunnen bovendien nog terecht bij het ministerie van Economische Zaken en bij de Europese Investeringsbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer