Binnenland

Hervorming moet arts ontlasten

Niet-artsen moeten in de toekomst veel werk van artsen overnemen. Die krijgen daardoor meer tijd voor de ernstige patiënten.

Binnenlandredactie
14 January 2003 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Dat is de kern van het rapport ”Taakherschikking in de gezondheidszorg”, dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dinsdag aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft aangeboden.

Wegens het artsentekort moet het overig medisch personeel meer bevoegdheden krijgen. De (huis)artsen worden zo ontlast. Zo moet er een nationale 24-uurstelefoonlijn komen voor medische vragen, moeten er inloopcentra worden opgezet waar doktersassistenten kleine medische handelingen verrichten en moeten patiënten de mogelijkheid krijgen zonder verwijsbriefje naar een fysiotherapeut te stappen.

Assistenten of verpleegkundigen kunnen vaak voorkomende en minder gecompliceerde problemen heel goed zelfstandig oplossen, aldus de raad. Er hoeft niet altijd een dokter aan te pas te komen. De deskundigheid van de hulpverlener moet bepalen wie welke taken kan uitvoeren en niet de oude hiërarchie die voor de diverse beroepen geldt.

In de praktijk gebeurt dit al. Wie een leesbril nodig heeft, gaat niet naar de oogarts maar naar een opticien. Verpleegkundigen houden spreekuur voor mensen met diabetes, hartfalen of astma. Sinds kort worden ook niet-artsen opgeleid om, onder supervisie van een chirurg, kleine operaties uit te voeren.

Artsen en tandartsen hebben moeite met het formeel vastleggen van de extra bevoegdheden van hun assistenten, stelt de RVZ. Zij maken zich zorgen over de kwaliteit van de zorg, maar zijn soms ook bang voor aantasting van hun financiële positie.

De RVZ vindt het nodig dat deze andere taakverdeling wordt geformaliseerd. Al was het alleen al omdat door de vergijzing de vraag naar zorg groeit en het moeilijk zal zijn voldoende personeel te vinden. Een herschikking van taken kan helpen in de toekomst voldoende personeel aan te trekken en vast te houden. De opleiding moet veranderen om toekomstige zorgverleners voor te bereiden op een ander takenpakket en meer samenwerking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer