Binnenland

Nijs: Ouders mogen school niet omturnen

Als bijzondere scholen een acceptatieplicht van leerlingen krijgen, mogen medezeggenschapsraden geen initiatiefrecht krijgen om de grondslag van de school te veranderen.

Redactie politiek
14 January 2003 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Dat zei staatssecretaris Nijs van Onderwijs maandag in Rotterdam tijdens een werkbezoek aan de Hogeschool Inholland. Nijs staat op nummer vijf van de VVD-kandidatenlijst bij de komende verkiezingen.

De bewindsvrouw is het eens met VVD-lijsttrekker Zalm dat het weigeringsrecht van bijzondere scholen op de helling moet. „Wij willen dat ouders de vrijheid krijgen om te kiezen voor de school die zij voor hun kinderen wenselijk achten. Deze vrijheid is voor ons belangrijker dan het recht van scholen om kinderen en ouders te weigeren als ze de grondslag van de school niet onderschrijven. Als ouders en leerlingen bereid zijn de grondslag te respecteren, is dat voor ons voldoende”, aldus Nijs. Afschaffing van het weigeringsrecht is volgens de demissionaire bewindsvrouw nodig om de integratie van allochtone leerlingen te bevorderen.

In het geval het weigeringsrecht wordt afschaft, mogen medezeggenschapsraden geen initiatieven nemen om de grondslag van de school te veranderen, zo vindt Nijs. „Dat zou niet eerlijk zijn. Ouders die zijn toegelaten en de grondslag dus respecteren, mogen via de medezeggenschapsraad geen mogelijkheid krijgen om de grondslag van de school te wijzigen.”

Het vorige kabinet heeft een notitie over de medezeggenschap van het onderwijs uitgebracht waarin wel staat dat medezeggenschapsraden initiatiefrecht en instemmingsrecht krijgen inzake grondslagwijziging. Momenteel heeft de medezeggenschapsraad op dit punt adviesrecht.

Tot afgelopen zondag was er een meerderheid in de Tweede Kamer om het weigeringsrecht van leerlingen in het bijzonder onderwijs om te zetten in een acceptatieplicht. Die meerderheid bestond uit PvdA, VVD, D66, GroenLinks en SP. PvdA-lijsttrekker Bos zei afgelopen zondag echter dat de PvdA bijzondere scholen voorlopig geen acceptatieplicht wil opleggen. Scholen en gemeenten moeten op vrijwillige basis komen tot afspraken over spreiding van met name buitenlandse kinderen. Pas als dat onvoldoende resultaat heeft, komt de acceptatieplicht voor de sociaal-democraten weer in beeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer