Ermelo in het nauw om ‘toezegging’ ex-wethouder Bilder
De gemeente Ermelo kon dinsdag bij de Raad van State nauwelijks een goede reden geven waarom ze na een toezegging van toenmalig wethouder Bilder alsnog een bouwvergunning heeft ingetrokken.
Bungalowparkeigenaar Onno Leeuwis is al tien jaar bezig zijn park tussen Ermelo en Garderen te moderniseren en oude versleten recreatiewoningen te vervangen door nieuwe. De gemeente Ermelo lijkt niet erg bereid om mee te werken aan de moderniseringsplannen van Leeuwis, en dat terwijl de recreatie een belangrijke economische pijler is van Ermelo, zei de raadsman van Leeuwis.De Ermelose uitbater van bungalowpark Kastelenpark wil een grote recreatiebungalow bouwen om groepen of grote families in de onder te brengen. De groepsaccomodatiebungalow die er staat is volgens Leeuwis een vervallen kippenhok en hard aan vervanging toe. Omdat de beperkingen voor recreatiebungalows in Ermelo erg streng zijn, vroeg Leeuwis advies aan de gemeente. Toenmalig wethouder Bilder dacht graag mee met Leeuwis en adviseerde volgens getuige Ivo Gelsing tijdens een gesprek tussen de wethouder een ambtenaar en Leeuwis om een bouwvergunning en speciale vrijstelling voor een zogenoemd groepsaccomodatiegebouw aan te vragen. De wethouder stippelde met steun van ambtenaar Buitenhuis de procedure uit die Leeuwis moest volgen. „Als je op deze manier een bouwvergunning aanvraagt, heb je voor de winter een nieuwe bungalow,” zei de wethouder volgens getuige Gelsing. Leeuwis deed precies wat wethouder en ambtenaar hadden voorgesteld en de bouwvergunning werd ter inzage gelegd. Wat er daarna is gebeurd is raadselachtig.
Het gemeentebestuur trok opeens zonder enige uitleg de bouwvergunning in. De wethouder en ambtenaar zwegen in alle talen en Leeuwis kon alleen via de rechter zijn verhaal halen. Staatsraad D. Slump vroeg of de gemeentewoordvoerder aan de ex-wethouder, die nu voor het CDA in de Tweede Kamer zit, en ambtenaar Buitenhuis gevraagd heeft hoe de vork in de steel zit. „Er is wel navraag gedaan maar ik weet niet wat er gezegd is. Wel weet ik dat er niets zwart op wit staat en dat de wethouder geen harde toezegging heeft gedaan dat Leeuwis een bouwvergunning voor zijn groepsbungalow krijgt,” zei de gemeentewoordvoerder van Ermelo.
Staatsraad Slump wilde vervolgens precies weten wat nu het probleem is voor de gemeente Ermelo. De wethouder kwam zelf met het voorstel om een groepsbungalow van ruim 150 vierkante meter te bouwen. Ook blijkt uit het bestemmingsplan dat de nokhoogte 6,5 meter mag zijn. Alleen de goot is op één plek hoger dan 3,5 meter, maar is dat het enige punt waarom de gemeente een bouwvergunning weigert. Het probleem met de goothoogte is overigens pas in de beroepsfase door Ermelo naar voren gebracht en daarvoor ging het alleen om de grootte, die nu wel blijkt te kunnen, vroeg de staatsraad. De gemeentewoordvoerder wist het niet zeker en zei alleen maar dat het gemeente strikt de regels na wil leven. De Raad van State mag nu gaan uitzoeken wie gelijk heeft en of Leeuwis alsnog recht heeft op een bouwvergunning voor een groeps- of familiebungalow. Overigens heeft Leeuwis nog meer procedures tegen de gemeente lopen tegen andere geweigerde bouwvergunningen.
Uitspraak volgt over enkele weken.