Grondvlak
Oude Kerk Huizen 600 jaar
De Oude Kerk van Huizen is 600 jaar oud. De werkgroep Openstelling Oude Kerk en de hervormde gemeente houden ter gelegenheid daarvan vrijdag open dag. Deze dag zijn er mensen aanwezig om toelichting te geven over de historie van de kerk. Er zal ook een tentoonstelling te bezichtigen zijn, aldus gemeentelid H. J. C. Rebel uit Bussum. Bij de kerk wordt ook een braderie georganiseerd.Geschiedschrijver Lambert Rijcksz Lustigh (1656-1727) beschreef volgens Rebel dat rond 1380 een toenmalige kapel vervangen werd door een kerk, die net als de kapel gewijd was aan Sint Thomas. Hij baseerde zich op de overeenkomsten van het muurwerk van de Grote Kerk van Naarden, die uit 1380 stamt, met die van de Oude Kerk van Huizen. De onafhankelijkheid van Huizen resulteerde in het stichten van een eigen parochie in 1409. Naar alle waarschijnlijkheid moet de kerk toen gereed zijn gekomen, gelijk met de toren. De toren in die tijd zag er anders uit dan de huidige. Die uit 1409 was lager en had ook geen trans. Wel hing er al een luidklok in met het opschrift ”Ave Maria gracia plene Dominus tecum” (wees gegroet Maria, vol van genade, de Heer is met U).
In 1870 is de kerk uitgebouwd tot kruiskerk en in 1908 is aan de zuidkant een kwartronde aanbouw erbij gebouwd. In het midden van de twintigste eeuw wordt onder de kerkbanken centrale voetverwarming geplaatst. De kerkklokken krijgen een elektrische geluidsinstallatie. Bij de renovatie van 1987 werd het interieur geschilderd in oud-Hollandse kleuren. De ongebruikte psalmborden uit 1914 werden weer in gebruik genomen. Sinds 1990 is het silhouet van de Oude Kerk ook in de avond goed zichtbaar door spots die de gevel beschijnen.
Oud geref. gemeente in Elspeet
Een groep voormalige leden van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet heeft een verzoek gericht aan de Oud Gereformeerde Gemeenten om in Elspeet een oud gereformeerde gemeente te institueren. Ook is een verzoek gericht aan de burgerlijke gemeente Nunspeet, waartoe Elspeet behoort, om in het dorp een locatie aan te wijzen waar ze bijeen kunnen komen. Waarschijnlijk wordt een en ander volgend jaar gerealiseerd.
De voormalige leden van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet scharen zich achter oud-ouderling G. de Weerd, die eerder dit jaar werd afgezet „wegens overtreding van het achtste gebod.” De Weerd en ongeveer tachtig oud-leden van de gereformeerde gemeente in Nederland willen zich nu aansluiten bij de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN).
De commissie van onderzoek van dit kerkverband heeft inmiddels „een en ander onderzocht en geen redenen gevonden het verzoek af te wijzen”, zo meldt het meinummer van de oud gereformeerde kerkbode te Ermelo. De classis oost van de OGGiN, die over deze zaken moet beslissen, vergadert echter pas weer in het voorjaar van 2010, aldus de kerkbode. „Bij een positief besluit kan daarna een zelfstandige gemeente geïnstitueerd worden.”
Tot die tijd zal bijvoorbeeld de bediening van de Heilige Doop in de dichtstbijzijnde gemeente geschieden, in dit geval Ermelo. Een aantal gezinnen is om die reden tijdelijk overgegaan naar de oggiN te Ermelo. Vorige week is daar een aantal kinderen uit Elspeet gedoopt.
Gaat de instituering van een oud gereformeerde gemeente in Elspeet door, dan telt het Veluwse dorp (met ongeveer 4500 inwoners) vijf kerkelijke gemeenten: een hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland, een hersteld hervormde gemeente, een gereformeerde gemeente, een gereformeerde gemeente in Nederland en een oud gereformeerde gemeente in Nederland.
‘Virtuele graven’ Utrecht
De graven op begraafplaats St. Barbara in Utrecht hebben sinds vorige week een ‘virtuele aanvulling’. Op een website van het rooms-katholieke kerkhof kunnen nabestaanden teksten, foto’s en videofilmpjes plaatsen, aldus persdienst ANP.
„Rouwsites zijn er weliswaar al volop. Maar wij zijn de eerste begraafplaats met een variant op internet”, zei directeur Gerard Koning. „Op een grafsteen is slechts plaats voor een paar woorden, die je niet makkelijk kunt wijzigen. In de huidige tijd zijn er veel meer mogelijkheden om mensen te herdenken. Daar is ook behoefte aan.”
St. Barbara telt zo’n 5000 graven en werd in 1875 opgericht. Op de website begraafplaats-stbarbara.nl komen ook filmpjes te staan over de geschiedenis van het kerkhof. Behalve veel ‘gewone Utrechters’ hebben veel bisschoppen en priesters hier hun laatste rustplaats gevonden.
Intrededienst gginN Terneuzen
De gereformeerde gemeente in Nederland te Terneuzen krijgt volgende week dinsdag na veertig jaar vacant te zijn geweest weer een eigen predikant. In het kerkblad De Wachter Sions laat de kerkenraad weten dat de bevestigings- en intrededienst van kandidaat J. A. Weststrate slechts toegankelijk is voor de eigen leden en genodigden. „Dat klinkt niet erg gastvrij, maar de ruimte is helaas beperkt.”
De Zeeuws-Vlaamse gereformeerde gemeente in Nederland heeft van de gemeente Terneuzen een vergunning gekregen om voor deze gelegenheid 1100 mensen welkom te heten in het kerkgebouw. Normaal gesproken mag het kerkgebouw van de brandweer maximaal 850 kerkgangers herbergen. Een groter kerkgebouw in Terneuzen is er niet.
De kerkenraad attendeert de genodigden in De Wachter Sions er verder op dat in de gereformeerde gemeente in Nederland te Terneuzen de psalmberijming van Datheen gebruikt wordt.
Rooms-katholiek Woubrugge
De rooms-katholieke Goede Herderkerk van Woubrugge gaat sluiten. Zondag houden de parochianen de laatste eucharistieviering in het gebouw aan de Bateweg. De parochie wordt samengevoegd met die van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Hoogmade.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.