Binnenland

Rechter wijst referendum over metro af

De bestuursrechter in Amsterdam heeft maandag een nieuw referendum voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn in de hoofdstad afgewezen. Tegenstanders van de nieuwe metrolijn eisten dat de bouw ruim een halfjaar wordt uitgesteld om een nieuw referendum te kunnen organiseren.

ANP
14 January 2003 08:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

De rechter vond dat uitstel van de metrolijn tot hogere kosten zou leiden. Verder zouden aanbestedingen moeten worden overgedaan. Ook geeft de bestuursrechter de gemeenteraad gelijk in zijn stelling dat een nieuwe volksraadpleging over de Noord/Zuidlijn niet mogelijk is, omdat er in 1997 al een gehouden is. Deze mislukte door een te lage opkomst.

De Amsterdamse gemeenteraad stemde in oktober in met de Noord/Zuidlijn. De voorbereidende werkzaamheden aan de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden, zijn al begonnen. De contracten met de aannemers zijn inmiddels getekend.

Tijdens de zitting voor de bestuursrechter had de gemeente gesteld dat uitstel van de verbinding tot een forse toename van de kosten zou leiden. Een vertraging van zeven maanden zou 10 procent extra kunnen kosten. Als na het referendum zou blijken dat de Noord/Zuidlijn van de baan is, zijn de voorbereidingskosten van 190 miljoen euro weggegooid geld.

Juist die kosten zijn een gevoelig punt bij de tegenstanders, een groep van 75 min of meer bekende Amsterdammers, een tweede groep Amsterdammers en de vereniging De Bovengrondse. Het hele project kost in totaal 1,4 miljard euro, waarvan de gemeente Amsterdam 317 miljoen betaalt. Toen in 1997 een referendum over de Noord/Zuidlijn werd gehouden, kwam de bijdrage van de gemeente nog uit op 52 miljoen euro. De groep tegenstanders vreest dat de kosten nog verder zullen oplopen.

Actrice Nelly Frijda van de groep bekende Amsterdammers betreurt de uitspraak van de bestuursrechter, maar is niet verrast. „Je vecht toch tegen een grootmacht.” Van het argument dat over een besluit van de gemeente niet tweemaal een referendum gehouden kan worden, is ze niet onder de indruk. Ze blijft erbij dat de sterk gestegen kosten een nieuwe volksraadpleging rechtvaardigen.

Of de tegenstanders van de Noord/Zuidlijn het hogerop zoeken, kan ze nog niet zeggen. Hun advocaat was niet bereikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer