Noord-Korea bindt in over kernwapenverdrag
Noord-Korea is bereid onder voorwaarden weer toe te treden tot het internationale verdrag dat verspreiding van kernwapens moet voorkomen, het zogenoemde non-proliferatieverdrag. Het regime in Pyongyang verlangt onder meer dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) stopt „op te treden als een instrument van Washington.”
Het is Noord-Korea een doorn in het oog dat de Verenigde Staten het IAEA gebruiken als drukmiddel tegen Noord-Korea, aldus de Noord-Koreaanse ambassadeur in Moskou, Pak Ui Chun, maandag tegen journalisten.
De tegemoetkoming van het communistisch bestuurde land volgt op dagen van oplopende spanning tussen Noord-Korea en Washington. Vorige week zegde Noord-Korea het non-proliferatieverdrag plotseling op. Het afgelopen weekeinde dreigde het regime weer raketproeven uit te gaan voeren. De maatregelen veroorzaakten commotie in het westen en leidden tot angst bij Noord-Korea’s buurlanden.
Het commentaar van de ambassadeur ligt in een lijn met opmerkingen van andere Noord-Koreaanse functionarissen dat Pyongyang bereid is een stap terug te doen in de confrontatie met de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering moet dan wel een officiële dialoog met Noord-Korea aangaan. Het stalinistische regime wil ook dat de VS een niet-aanvalsverdrag met Pyongyang sluiten.
Ambassadeur Pak Ui Chun benadrukte het officiële standpunt dat zijn regering mogelijke sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Noord-Korea als een oorlogsverklaring beschouwt. Volgens het Russische persbureau Interfax stelde de ambassadeur verder dat Noord-Korea ondanks zijn onmiddellijke terugtrekking uit het non-proliferatieverdrag niet van plan is om atoomwapens te produceren.
Rusland zei maandag dat Moskou steun van andere landen krijgt voor zijn voorstel om de crisis op te lossen. Het Russische plan, dat zondag werd gelanceerd, behelst een kernwapenvrije status voor het Koreaanse schiereiland en de hervatting van hulp.
Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is het plan de afgelopen dagen telefonisch besproken met de VS, China, Frankrijk en Zuid-Korea. Moskou wil in ieder geval dat Noord-Korea zich weer gewoon houdt aan het verdrag dat de verspreiding van wapens tegengaat.
De spanningen rond Noord-Korea liepen op toen het land in oktober toegaf over kernwapens te beschikken. Ook werden twee VN-wapeninspecteurs het land uitgezet en is de kerncentrale bij Yongbyon weer opgestart. De VS staakten de olieleveranties aan het economisch in een crisis verkerende Noord-Korea.
De Amerikaanse regering liet maandag weten wellicht iets te doen aan het brandstoftekort, als het geschil met het communistische land over zijn kernwapenprogramma is opgelost. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, James Kelly, benadrukte dat Washington bereid blijft met Pyongyang te overleggen.
Kelly is in Zuid-Korea voor overleg met Roh Moo-hyun die op 25 februari het huidige staatshoofd Kim Dae-jung opvolgt. Ook de Amerikaanse president Bush heeft steeds gezegd dat het conflict met Noord-Korea op diplomatieke manier is op te lossen.