Buitenland

Belangrijke momenten burgeroorlog Sri Lanka

–1975: Oprichting Tamil Tijgers. De beweging streeft naar een zelfstandige staat voor Tamils, Tamil Eelam, in het noorden en oosten van Sri Lanka. Ze noemt zich Bevrijdingstijgers Tamil Eelam (LTTE). Achtergrond van het onafhankelijkheidsstreven is de achterstelling van de hindoestische Tamil–minderheid in het noordoosten door de boeddhistische, Singalese meerderheid in de rest van Sri Lanka.

18 May 2009 13:06Gewijzigd op 14 November 2020 07:56

–1983: Begin burgeroorlog met geleidelijk steeds meer moordpartijen en aanslagen van leger, paramilitairen en guerrillastrijders in de jungle en de daar gelegen dorpen.–1991: Een zelfmoordenaar van de Tamil Tijgers blaast zichzelf op en doodt daarbij de Indiase premier Rajiv Gandhi. Het gaat waarschijnlijk om een wraakactie voor het zenden van Indiase troepen naar Sri Lanka. Hoewel de Indiërs daar feitelijk op een vredesmissie zijn, hebben zij zich al snel bij de overheid aangesloten in de strijd tegen de separatisten.

–1993: Een zelfmoordaanslag kost de Sri Lankaanse president Ranasinghe Premadasa het leven. Ook zijn regering was er niet in geslaagd een vrede tot stand te brengen.

–2002, feb.: De regering en de Tamil Tijgers tekenen na internationale bemiddeling, met name Noorse onderhandelaars, een staakt–het–vuren.

–2005, juni: Door onenigheid over de verdeling van de internationale hulpgelden naar aanleiding van de grote tsunami van december 2004 –met 230 duizend doden in de regio van de Indische Oceaan– verslechteren de verhoudingen tussen de Tamil Tijgers en de regering in hoog tempo.

–2005, aug.: Minister van buitenlandse zaken Lakshman Kadirgamar wordt in zijn zwembad door een sluipschutter doodgeschoten. Kadirgamar, zelf een Tamil, was tegenstander van een onafhankelijk Tamil Eelam. De Tijgers worden voor zijn dood verantwoordelijk gehouden.

–2005, dec.: De Tamil Tijgers vallen de Sri Lankaanse marine aan. Er vallen aan regeringszijde zeker twaalf doden. Het is de eerste grote aanslag door de Tamil Tijgers sinds het bestand uit 2002. Er volgens er snel meer.

–2006, feb.: In Zwitserland vinden vredesonderhandelingen plaats tussen Tamil Tijgers en de Sri Lankaanse regering. Een tweede onderhandelingsronde wordt uitgesteld omdat de partijen het niet eens kunnen worden over de beveiliging van hun vertegenwoordigers.

–2006, juni: De onderhandelingen lopen vast in Noorwegen.

–2006, juli: De Tamil Tijgers sluiten de sluisdeuren van een groot reservoir in het oosten van Sri Lanka, waardoor ruim zestigduizend mensen zonder water komen te zitten. De regering slaat terug met de grootste offensieven sinds het staakt–het–vuren van 2002.

–2007, nov.: Bij een luchtaanval door het leger wordt de politieke leider van de Tamil Tijgers, S.P. Thamilselvan, gedood. Thamilselvan was waarschijnlijk de tweede man van de Tijgers.

–2008, jan.: Een dag nadat de regering besluit eenzijdig een pas gesloten staakt–het–vuren op te zeggen, stelt ze de eis dat de Tamil Tijgers zich ontwapenen. Ontwapening is een absolute voorwaarde voor verdere vredesbesprekingen. Twee weken later verloopt het bestand officieel.

–2008, aug.: Het Sri Lankaanse leger meldt op 2 augustus dat het Kilinochchi is binnengetrokken, het district waar zich de gelijknamige hoofdstad van de Tamil Tijgers bevindt. Na vier weken worden inwoners van gebieden die in handen zijn van de rebellen opgeroepen zich naar grondgebied te begeven dat in handen is van de regering.

–2009, jan.: Op 2 januari meldt het leger dat het Kilinochchi heeft ingenomen. In de loop van de maand wordt de strijd in het noorden steeds feller. Op 22 januari komen tientallen patriënten om het leven bij een beschieting, door het leger, van een ziekenhuis op schiereiland Jaffna. Het ziekenhuis staat in een gebied dat door het leger zelf is aangwezen als ’veilige zone’. Op 25 januari neemt het leger Mallaitivu in, het laatste stedelijke bolwerk van de Tamil Tijgers.

–2009, feb.: Mensenrechtenorganisaties spreken steeds luider hun bezorgdheid uit over het lot van de tienduizenden burgers die klem zijn komen te zitten in de strijd tussen leger en rebellen. In het eerste weekend van februari wordt weer een ziekenhuis beschoten, met ditmaal meer dan tien doden tot gevolg. Leger en rebellen geven elkaar de schuild van de beschieting. Er vallen steeds meer burgerslachtoffers, ook in de zogenoemde ’veilige zones’. Er worden clusterbommen gebruikt, vermoedelijk door het leger. Regeringstroepen nemen op 5 februari de belangrijkste marinebasis van de rebllen in. Op 9 februari komen bij een zelfmoordaanslag in het noorden twintig soldaten en acht Tamil–burgers om. Een luchtaanval op Colombo door de Tamili Tijgers op 20 februari brengt de regering in grote verlegenheid, al is de schade relatief beperkt en worden de twee bij de aanval betrokken vliegtuigen neergehaald. Drie dagen later stellen de Tijgers een staakt–het–vuren voor, maar de regering gaat daar niet op in.

–2009, maart: Op 3 maart wordt het Sri Lankaanse cricketteam in Pakistan bestookt door geweervuur en automatische raketwerpers. Zes Pakistaanse politie mensen en een chauffeur van de cricketers worden gedood, zeven spelers, een coach en een scheidsrechter raken gewond. Er zouden Pakistaanse soennieten achter de aanslag zitten. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten uiten steeds scherpere kritiek op de Sri Lankaanse regering vanwege het grote aantal burgerdoden. Volgens de VN gaat het om bijna drieduizend burgerdoden in drie maanden tijd.

–2009, april: Tijdens het Sri Lankaanse nieuwjaar op 13 en 14 april legt het leger het offensief tijdelijk stil om burgers de kans te geven het strijdgebied te verlaten. Daar maken maar weinigen van gebruik. Volgens het leger houden de Tamil Tijgers burgers tegen. In de loop van de maand weten toch tienduizenden zich in veiligheid te brengen. De VN schat dat het dodental onder burgers sinds januari zo’n 6500 bedraagt. Onder toenemende internationale druk zegt het leger lucht– en artilleriebeschietingen te zullen stoppen, maar het valt niet te controleren of het zich daaraan houdt.

–2009, mei: Het laatste nog functionerende ziekenhuis in het noorden wordt op 12 en 13 mei getroffen door granaten en mortiervuur. Er vallen ongeveer honderd doden. Bij gevechten elders worden naar schatting duizend burgers gedood. Ook een medewerker van het Rode Kruis komt om het leven; hij is de derde in twee maanden tijd. Op de 15de weet het leger de laatste rebellen te omsingelen. Twee dagen later verklaren de Tamil Tijgers de wapens neer te leggen, maar het leger zet door. Op 18 mei maakt het leger bekend alle rebellen te hebben verdreven en hun leider Velupillai Prabhakaran en andere bevelhebbers te hebben gedood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer