Binnenland

Nieuwe militaire operatie voegt zich in rij wapenfeiten

Een heldhaftige naam heeft de operatie nog niet, maar duidelijk is wel dat Nederlandse militairen met Afghaanse en Australische collega’s een nieuw offensief zijn begonnen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het rijtje wapenfeiten in Uruzgan groeit. Een overzicht.

15 May 2009 20:15Gewijzigd op 14 November 2020 07:56

Mei 2009: Nederlandse, Afghaanse en Australische eenheden vallen het Dohrafshan-gebied binnen, ten noorden van Tarin Kowt. Doel is om een gebied van 40 vierkante kilometer onder controle te krijgen. Vanuit het gebied zijn sinds januari regelmatig raketten afgeschoten op Kamp Holland. Op 6 april kwam soldaat Azdin Chadli bij zo’n raketaanval om het leven.Januari 2009: Nederlandse militairen voeren samen met Afghaanse en Australische troepen een grote operatie uit in het noordoostelijke deel van de Baluchivallei in Uruzgan. Regelmatig worden vanuit het gebied aanslagen gepleegd met bermbommen. De Nederlandse sergeant Mark Weijdt sneuvelde er in december 2008 door zo’n explosief.

Oktober 2008: Onder leiding van de Nederlandse kolonel Kees Matthijssen voeren ruim duizend Afghaanse, Britse, Australische, Franse en Nederlandse ISAF-militairen operatie Bor Barakai uit in het gebied Mirabad, ten oosten van Tarin Kowt. Ze willen de invloed van de opstandelingen terugdringen.

Juli 2008: Nederlandse troepen voeren tijdens de operatie Hindu Ghar verkenningspatrouilles uit in de omgeving van Deh Rawod op de westelijke oever van de Helmand-rivier. De actie moet hun zicht geven op de activiteiten van vijandelijke strijders. De militairen raken niet in gevecht met de vijand.

April 2008: Nederlandse en Afghaanse militairen vinden bij de gezamenlijke operatie Now Ghar in het gebied Deh Rashan meerdere wapenopslagplaatsen. Op de terugweg van deze operatie naar Kamp Holland sneuvelen luitenant Dennis van Uhm, zoon van de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, en soldaat Mark Schouwink door een bermbom.

Februari 2008: Samen met een Amerikaanse eenheid voeren Nederlandse en Afghaanse militairen de operatie Patan Ghar uit om de veiligheid rond Deh Rawod te verbeteren.

Oktober 2007: Bij de Operatie Spin Ghar werken Nederlandse, Britse, Canadese en Afghaanse eenheden samen om de veiligheid in het gebied tussen Tarin Kowt en Chora te vergroten. De soldaten vinden meerdere wapenopslagplaatsen met onder meer mortieren en bermbommen. De taliban bieden nauwelijks weerstand. Volgens de lokale bevolking verlaten talibanstrijders, verstopt onder burka’s, het gebied.

Juni 2007: De Slag bij Chora speelt zich tussen 15 en 19 juni af. Het begint allemaal met de aanslag op een Nederlands konvooi in Tarin Kowt waarbij de 20-jarige soldaat Timo Smeehuijzen het leven laat. De volgende dag vallen duizend talibanstrijders politieposten in de buurt van Chora aan. Nederlandse en Afghaanse troepen worden uit hun controleposten gejaagd en in het nauw gedreven in het centrum van de stad. Ze krijgen versterking. De taliban verplichten de burgers op straffe van executie mee te vechten tegen de ISAF-troepen. Gevechtsvliegtuigen bombarderen stellingen van de taliban. Alle zes in Afghanistan aanwezige Nederlandse F-16’s zijn in de lucht. De taliban trekken zich terug in de bergen. Op 19 juni heroveren de Nederlandse en Afghaanse troepen de controleposten.

September 2006: Nederlandse infanteristen nemen tijdens de ISAF-operatie Medusa de basis Martello in de provincie Kandahar tijdelijk over van de Canadezen. Ze slaan een aanval door honderd strijders op Martello af.

Juli 2006: Ondersteund door Apachehelikopters, F-16’s en pantservoertuigen voeren Nederlandse eenheden tijdens operatie Baluchi aanvallen uit op taliban in de gelijknamige vallei. Mede dankzij de inzet van Nederlandse commando’s wordt de actie en succes. Achttien strijders worden gedood, aan Nederlandse zijde vallen geen slachtoffers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer