Koninklijk Huis

Koningin Rania twittert erop los

Koningin Rania van Jordanië is vorstin in een vrij traditioneel moslimland. Zij treedt echter naar buiten als een moderne westerse vrouw. Vorige week gaf ze daar opnieuw blijk van: als eerste koningin was ze actief via Twitter.

W. G. Hulsman
15 May 2009 08:09Gewijzigd op 14 November 2020 07:55
Koningin Rania van Jordanië is vorstin in een vrij traditioneel moslimland. Zij treedt echter naar buiten als een moderne westerse vrouw. foto EPA
Koningin Rania van Jordanië is vorstin in een vrij traditioneel moslimland. Zij treedt echter naar buiten als een moderne westerse vrouw. foto EPA

Het is niet de eerste keer dat koningin Rania de modernste vormen van communicatie gebruikt. Voorjaar 2008 ging zij via YouTube het debat aan met jongeren wereldwijd. Ze riep hen op stereotypen over de islam en de Arabische wereld te bestrijden. Alleen zo kan er een betere wereld komen, vindt zij. Rania is en blijft moslim.De vorstin gebruikte een eigen You­Tubekanaal –youtube.com/queen­rania– om mensen „de echte Arabische wereld” te leren kennen, „ongemonteerd, zonder script, ongefilterd.”

De echtgenote van koning Abdullah II vindt dat vooral in het Westen veel negatieve karikaturen van de Arabische wereld bestaan. „In een wereld waarin het zo gemakkelijk is om met elkaar in contact te treden, is er nog altijd veel afstand tussen ons. Er bevindt zich daarbuiten een heel wonderlijke wereld, die we met stereotypen niet op waarde kunnen schatten”, zegt zij op de site. De eerste weken keken 1,4 miljoen mensen naar een filmpje van de koningin, die ook aanwezig is op de internationale netwerksite Facebook.

De Jordaanse vorstin begon haar kanaal in een periode waarin veel werd gedebatteerd over de positie van moslims in de westerse wereld. In maart 2008 presenteerde PVV-leider Wilders de omstreden film ”Fitna”, waarin hij zegt een beeld te geven van de gevaarlijke invloeden van de islam in Nederland.

Koningin Rania bestreed via YouTube niet alleen de beeldvorming over moslims, maar pakte ook thema’s binnen de islamitische wereld aan. Zo vroeg ze aandacht voor de gevolgen van eerwraak en terrorisme en pleitte zij voor een betere positie van vrouwen in Arabische landen. Haar boodschap klonk wereldwijd en in de media verschenen veel artikelen over haar actie. Het succes werd beloond met de YouTube Visionary Award, een prijs voor mensen die de site op een vernieuwende manier gebruiken en op die manier iets weten te bereiken.

Staf

Koningin Rania past zich aan de leefwereld van tieners aan, daarom maakte ze de overstap naar Twitter (twitter.com/QueenRania). Het zal een onderdeel zijn van de strategie van haar pr-staf, maar Rania is ook moeder van twee tieners van veertien en twaalf, die haar vast op de hoogte houden van de nieuwste trends. De koningin vertelde een jaar geleden dat haar kinderen graag op internet surfen.

De vorstin greep het bezoek van de paus aan Jordanië vorige week aan om te gaan twitteren, de nieuwste rage op internet: korte berichtjes in vlotte internettaal.

Ze is vooral actief in de richting van jongeren om „ieder kind onderwijs te laten volgen. Voor 75 miljoen kinderen is dat niet mogelijk”, schrijft zij in haar eerste Twitterberichten.

Op 8 mei, de dag waarop de paus aan zijn bezoek aan Jordanië begon, volgen de berichten elkaar snel op: „Special day here in Amman; not everyday pope drop s by 4 a visit” (Speciale dag hier in Amman; niet elke dag komt de paus langs voor een bezoek). Ze vertelt dat ze haar oudste zoon er met moeite van heeft kunnen overtuigen een kostuum aan te trekken voor de ontvangst. „We hebben hen (de kinderen, WH) altijd een gewone opvoeding willen geven, zonder gedoe en protocol.”

Ze vertelt op Twitter hoe ze met haar man en de paus de vermoedelijke plaats bezocht waar de Heere Jezus door Johannes de Doper is gedoopt. „Publiek heel opgewonden om paus te zien”, tikt de koningin op haar Twitterpagina, waar zij zich profileert als „een moeder en vrouw met een werkelijk toffe dagtaak…”

Koningin Rania is zeker niet de enige royal die actief is op internet. Alle vorstenhuizen hebben tegenwoordig een site met veel informatie.

Ook andere technieken worden gebruikt. Zo hielden prins Willem-Alexander en Máxima kort voor hun huwelijk een chatsessie. Die mislukte overigens vanwege een actie van een computerfreak. Recent hield de prins een weblog bij tijdens de reis die het paar naar Antarctica maakte.

Meer informatie: www.queenrania.jo.


Geboren: 31 augustus 1970 in Koeweit, uit Palestijnse ouders.

Opleiding: middelbaar onderwijs in Koeweit en studie bedrijfskunde aan Amerikaanse Universiteit in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Werk: korte tijd in bankwezen en informatietechnologie.

Huwelijk: op 10 juni 1993 met prins Abdullah van Jordanië.

Koningin: sinds maart 1999. Een maand na de troonsbestijging van haar man kende hij haar de titel koningin toe.

Kinderen: prins Hussein (1994), prinses Iman (1996), prinses Salma (2000) en prins Hashem (2005).

Godsdienst: islam. Volgens veel moslims in en buiten Jordanië is haar levenswijze te westers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer