Binnenland

Essent plaatst Noord–Brabant voor dilemma

DEN BOSCH/DEN HAAG (ANP) – De voorgenomen verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE plaatst grootaandeelhouder Noord–Brabant voor een lastig dilemma. Het college van Gedeputeerde Staten wil met het Duitse bod instemmen, maar Provinciale Staten is daar op tegen.

14 May 2009 19:46Gewijzigd op 14 November 2020 07:55
DEN BOSCH/DEN HAAG – De voorgenomen verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE plaatst grootaandeelhouder Noord–Brabant voor een lastig dilemma. Het college van Gedeputeerde Staten wil met het Duitse bod instemmen, maar Provinciale Staten is daa
DEN BOSCH/DEN HAAG – De voorgenomen verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE plaatst grootaandeelhouder Noord–Brabant voor een lastig dilemma. Het college van Gedeputeerde Staten wil met het Duitse bod instemmen, maar Provinciale Staten is daa

Noord–Brabant heeft een belang van 30,8 procent in Essent. Omdat RWE zijn bod op het nutsbedrijf alleen gestand doet als het minimaal 80 procent in handen kan krijgen, kan de provincie de overname dus eigenhandig blokkeren. De Provinciale Staten, die eind april met een nipte meerderheid tegen de overname stemden, vergaderen vrijdag opnieuw over de kwestie.Gedeputeerde Staten lieten donderdag weten dat RWE nieuwe toezeggingen heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid, een van de heetste hangijzers, en dat daarmee een wezenlijk andere situatie is ontstaan. „Wij staan voor een heel lastig dilemma", stelt het college in een brief aan de provinciale volksvertegenwoordiging.

De overname van Essent door RWE ligt politiek gevoelig, evenals die van branchegenoot Nuon door het Zweedse Vattenfall. Een zelfstandig voortbestaan van de twee bedrijven is evenwel lastig. Overal in Europa ontstaan door fusies energiereuzen, waar voor bedrijven met een kleine thuismarkt als Nederland niet mee te concurreren valt.

Essent en Nuon probeerden eerder al tot een fusie te komen. Daarmee zou een Nederlandse speler van formaat zijn ontstaan. Die onderhandelingen liepen vorig jaar evenwel stuk, waarop beide bedrijven op zoek gingen naar een grote partner in het buitenland.

In politiek Den Haag is met name de SP daar zeer kritisch over. Donderdag pleitte de partij ervoor dat een definitief besluit over de verkoop van Essent tot nader order wordt uitgesteld. Ook de PvdA is daar voorstander van, zo liet Tweede Kamerlid Samsom weten. Hij zei dat de tijd moet worden genomen om een andere partner te zoeken voor Essent.

De twee linkse partijen kregen donderdag steun uit onverwachte hoek. Werkgeversorganisatie VNO–NCW keerde zich tegen de verkoop van Essent en Nuon aan buitenlandse partijen. „Hier is een nationaal belang in het geding", stelde VNO–NCW in de brief aan premier Balkenende. De werkgevers dringen aan op minstens drie maanden uitstel.

Het CDA reageerde verbaasd op de brief van VNO–NCW. „Een merkwaardige brief, die rijkelijk laat is en ook nog aan de verkeerde gericht", zei Tweede Kamerlid Spies. Zij wees erop dat Nederland al jaren een vrije energiemarkt heeft en dat bovendien de aandeelhouders besluiten of RWE Essent mag overnemen.

Ook minister van Economische Zaken Van der Hoeven benadrukte donderdag nog maar eens dat niet het kabinet, maar de aandeelhouders het lot van Essent in handen hebben. Eerder werd al duidelijk dat in ieder geval de provincie Overijssel, goed voor 19,8 procent van de aandelen, instemt met het bod van RWE. In Den Bosch stemde de gemeenteraad juist tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer