Verzekeraar harder geraakt dan bank
AMSTERDAM (ANP) – De meeste banken en verzekeraars hebben hun resultaten over het eerste kwartaal gerapporteerd. De verzekeraars zijn in deze fase van de financiële crisis over het algemeen harder geraakt dan de banken.
„Verzekeraars zijn harder geraakt door dalende beleggingen. Over het algemeen hebben ze grotere beleggingsportefeuilles voor eigen rekening", legt analist Paul Beijsens van Theodoor Gilissen uit.Bij ING is het verschil tussen de twee branches duidelijk te zien. De bankverzekeraar meldde woensdag rode cijfers, vooral door de verzekeringstak die met afschrijvingen een negatief resultaat van bijna 1 miljard euro boekte. De bankentak daarentegen boekte bijna 700 miljoen euro winst.
Ook verzekeraar Aegon werd in het afgelopen kwartaal geraakt door de malaise op de financiële markten. Het bedrijf maakte donderdag een afschrijving bekend van 386 miljoen euro op de beleggingsportefeuille. Onder de streep bleef uiteindelijk een nettoverlies van 173 miljoen euro staan.
De verzekeringsellende bleef niet beperkt tot Nederland. Woensdag meldden het Duitse Allianz en het Italiaanse Generali forse afschrijvingen. Beide bedrijven zagen hun winsten kelderen.
Volgens analist Beijsens zijn de zwakke prestaties van verzekeraars in vergelijking met banken ook deels te verklaren door de boekhoudmethoden. „Een bank doet alleen afschrijvingen op leningen als ze denken: Dit geld krijgen we niet meer terug. Dat is ook veel gebeurd, maar was dit kwartaal iets minder".
Een ander gevolg van de accountingregels is dat verzekeraars bij tegenvallende beleggingsrendementen versneld moeten afschrijven op de waarde van de verkochte verzekeringen. „Verzekeraars verkopen producten met een looptijd van tien jaar. Ze gaan daarbij uit van een bepaald rendement. Als dit rendement niet wordt behaald, dan nemen ze voortijdig een verlies", aldus Beijsens.
Al met al is er voor de gehele financiële sector nog geen licht aan het eind van de tunnel. „Dit jaar blijft uitdagend door de volatiele markten en de onzekere economische omstandigheden", zei ING–bestuursvoorzitter Jan Hommen.
Zijn collega Alex Wijnaendts van Aegon verwacht in het verdere verloop van het jaar nog een verhoogd niveau van afschrijvingen. „Het kost wat tijd voordat de volledige impact van een recessie duidelijk wordt."