Kerk & religie

„Maken van leven blijft onmogelijk”

„Het leven is niet maakbaar, en zal dat ook niet worden. Mensen die beweren dat computers binnenkort zo snel worden dat ze het menselijk denken overtreffen, beseffen niet dat leven meer is dan snelle computerberekeningen. Iedere wetenschapper zal moeten toegeven dat niemand nog weet wat leven precies is.”

Van een medewerker
14 May 2009 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 07:55
Prof. dr. J. H. van Bemmel sprak woensdagavond over de maakbaarheid van het leven. Foto RD, Sjaak Verboom
Prof. dr. J. H. van Bemmel sprak woensdagavond over de maakbaarheid van het leven. Foto RD, Sjaak Verboom

Dat zei prof. dr. J. H. van Bemmel woensdagavond in een lezing in Utrecht. Op een gezamenlijke vergadering van CSFR-afdeling Sola Scriptura en de Vereniging van Gereformeerde Studenten te Utrecht (VGSU) sprak hij over de maakbaarheid van het leven.De emeritus hoogleraar medische informatica van de Erasmus Universiteit Rotterdam stelde voorop dat de menselijke kennis zeer beperkt is. „Geen geleerde weet wat het leven is of waar het vandaan komt. Datzelfde geldt voor het geheugen, het denken en het bewustzijn. We gaan zelfs de ruimte in, om daar achter te komen. Maar zonder resultaat.”

De bedoeling van wetenschappelijk onderzoek naar het leven is volgens prof. Van Bemmel om uiteindelijk te kunnen zeggen dat de mens niet uniek is en dat leven gewoon kan ontstaan uit materie. „Niet-gelovigen bedenken de meest vreemde ideeën om het bestaan van leven te kunnen verklaren. Ze moeten ook wel, zonder het geloof dat God het leven geeft.”

Omdat kennis ontbreekt over wat het leven is, is het maken ervan onmogelijk, stelt prof. Van Bemmel. Onderzoekers zijn bezig met het namaken van onderdelen van levende wezens, met de bedoeling later zelf leven te maken, maar dat zal volgens hem niet lukken. „Ingenieurs kijken bewonderend naar de ‘uitvindingen’ van de levende natuur en proberen die na te bouwen. Het reukorgaan van een ratelslang of het gehoor van een vlieg doen ons versteld staan. We zijn nauwelijks in staat om levenloze apparaten te maken die op deze ingewikkelde organen lijken, laat staan dat we echt leven maken.”

Studenten moeten volgens de emeritus hoogleraar goed nadenken over de richting die de wetenschap op wil. „Probeer je vingers er achter te krijgen: wat zijn de wensen en uitgangspunten van onderzoekers?”

Prof. Van Bemmel illustreerde hoe wetenschappers met hun onderzoek altijd een bepaalde richting op willen. Hij riep studenten op uit te blinken in hun vak. „Mijn eigen promotieonderzoek werd later misbruikt door aborteurs. Zorg dat je zulke bedoelingen in de gaten hebt. En als je in een optocht meeloopt die naar jouw mening de verkeerde kant opgaat, is er maar één manier om die optocht van richting te doen veranderen: Zorg dat je zelf vooraan staat. Alleen dan kun je richting geven aan het onderzoek.”

De hoogleraar stemde in met een citaat van Joseph Weizenbaum: „De wetenschap beloofde de mens macht. Maar, zoals vaak gebeurt als mensen worden verleid door beloften van macht: de prijs die uiteindelijk wordt betaald, is afhankelijkheid en onmacht.” Hoe meer mensen de toevlucht nemen tot techniek, hoe afhankelijker ze er ook van worden en hoe minder ze zichzelf kunnen redden zonder deze techniek.

Een van de mooiste ontdekkingen die hij deed was volgens prof. Van Bemmel „dat de God van de Bijbel dezelfde is als de God van de natuur, het heelal. We kunnen in de schepping niets anders ontdekken dan wat God er ingelegd heeft. Dat geldt voor zowel een gelovige als een ongelovige wetenschapper. Al de wetten die we tegenkomen, zijn door God zelf opgesteld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer