Plannen om KPN te redden weinig concreet
Honderd plannen en ideeën om KPN te redden heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) binnengekregen. De VEB stelde begin september haar website open voor reddingsplannen voor het noodlijdende telecombedrijf.
Optelsom van alle ideeën is het rapport ”Red KPN”, dat gisteren openbaar is gemaakt. De teneur: „Nou, hopelijk komt het goed.”
De problemen van KPN Telecom worden vooral veroorzaakt door de aankoop van de Duitse mobiele aanbieder E–Plus (voor 10,6 miljard euro) en de investering in UMTS–licenties (voor 8,7 miljard euro). Hierdoor is een torenhoge schuldenlast ontstaan.
Op financieel gebied zijn er veel constructies bedacht om de koers van het KPN–aandeel, dat kelderde van 75 euro naar ruim 3 euro, weer te doen stijgen. Het grootste deel van de inzenders ziet hier een rol voor de overheid weggelegd, onder het mom: „Waarom wordt KLM wel geholpen en KPN niet?” Door de huidige economische malaise wordt de uitgifte van nieuwe aandelen nauwelijks als een optie gezien.
Volgens de VEB zijn veel voorstellen afkomstig van (oud–)werknemers van KPN, omdat gedetailleerd wordt ingegaan op de bedrijfscultuur. Zo schreef een betrokkene: „Het vrolijke IT–cultuurtje van mooie leasewagens, overnachtingen van eenvoudige medewerkers in dure hotels bij korte zakelijke bezoeken in het buitenland past niet meer bij de huidige situatie van het bedrijf.”
Leuker
Ook de media krijgen een veeg uit de pan. Volgens een belegger is de pers mede verantwoordelijk voor de neergang van de KPN–koers. „Ik kreeg het gevoel dat hoe verder KPN naar beneden ging, hoe leuker de media het vonden.” Dat anderzijds ook veel journalisten KPN–aandelen bezitten, wordt buiten beschouwing gelaten.
Andere ideeën: abonnement vooruit laten betalen, spaartikken bij elk telefoontje en ”sale and lease back”–constructies. Volgens de VEB tonen de inzendingen een grote betrokkenheid bij KPN. Toch klinkt er soms ook enig cynisme door: „Een aandeel KPN is slechts een pilsje waard.”