Binnenland

LPF-kamerlid bepleit ontslag Duisenberg

De president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, moet met onmiddellijke ingang worden ontslagen vanwege de steun die hij geeft aan zijn vrouw Gretta. Dat vindt de ondervoorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, het LPF-kamerlid Janssen van Raay.

Redactie politiek
13 January 2003 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:03
AMSTERDAM - Gretta Duisenberg kwam zaterdagavond weer thuis na haar reis naar Israël. Haar huis in Amsterdam staat onder politiebewaking. - Foto Frank van den Berg
AMSTERDAM - Gretta Duisenberg kwam zaterdagavond weer thuis na haar reis naar Israël. Haar huis in Amsterdam staat onder politiebewaking. - Foto Frank van den Berg

Janssen van Raay, die momenteel een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden brengt, verklaarde tegenover onze correspondent dat hij de minister van Financiën, Hoogervorst, in een brief om het ontslag van Duisenberg heeft gevraagd.

De LPF-politicus verwijt Duisenberg „anti-Joodse, eenzijdige pro-Palestijnse opvattingen.” De Europese bankier heeft bij diverse gelegenheden laten weten dat hij achter zijn vrouw staat. Haar opvattingen zijn volgens Janssen van Raay in strijd met de evenwichtige politiek van Nederland en de Europese Unie.

Gretta Duisenberg bracht vorige week een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Ze zei dat de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden erger is dan de nazi-bezetting van Nederland, uitgezonderd de holocaust.

Het Simon Wiesenthal Centrum, een internationaal centrum voor Joodse mensenrechten, heeft een oproep gedaan aan premier Balkenende en Solana, de coördinator buitenlandbeleid van de Europese Unie, het diplomatieke paspoort van Gretta Duisenberg in te trekken „vanwege haar voortdurende antisemitische, hatelijke campagne tegen Israël en het Joodse volk”, aldus een bekendmaking op de website van het centrum.

De delegatie van de actiegroep Stop de Bezetting, onder wie Gretta Duisenberg, is in de nacht van zaterdag op zondag in Nederland teruggekeerd. Een aangekondigde ontmoeting met de pers was al enkele dagen eerder afgelast. De indruk bestaat dat de delegatie nog steeds ernstig verdeeld is, ondanks bezweringen van Gretta Duisenberg dat er geen sprake is van een splitsing. Zaterdagochtend bleven de delegatieleden De Boer en Meulenbelt opnieuw achter in het hotel terwijl de andere twee leden een bezoek brachten aan een Palestijnse politica.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer