Binnenland

Irakees Mullah Krekar blijft in cel

De Irakees Mullah Krekar blijft in uitleveringsdetentie. De raadkamer van de rechtbank uit Haarlem heeft dit vrijdag beslist.

ANP
10 January 2003 21:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Dit heeft de Haarlemse persofficier van justitie J. Hartjes meegedeeld. Krekar had bij de raadkamer een verzoek ingediend om zijn uitleveringsdetentie op te heffen. De Irakees werd op 12 september op verzoek van Jordanië op Schiphol aangehouden. Dat land verdenkt de man van handel in heroïne en heeft Nederland om zijn uitlevering gevraagd.

Krekar leidt de islamitische organisatie Soldaten van de Islam. Die organisatie onderhoudt volgens de Verenigde Staten nauwe banden met het terreurnetwerk Al-Qaida van Osama bin Laden. Ook vermoeden de Amerikanen dat de Irakees contacten heeft met de Iraakse leider Saddam Hussein.

Hoewel Krekar nu vastzit voor de Jordaanse zaak, maakte de Amerikaanse federale recherche FBI van de gelegenheid gebruik. Onderzoekers van deze dienst hebben de Irakees inmiddels in de extra beveiligde gevangenis in Vught ondervraagd over zijn vermeende banden met Al-Qaida en Hussein.

Zijn Nederlandse advocaat V. Koppe vermoedt dat de Jordaanse autoriteiten Krekar nog voor andere zaken willen berechten dan in het uitleveringsverzoek wordt gevraagd. De raadsman stelde voor de raadkamer dat minister Donner van Justitie dat weet. Hij heeft volgens hem de Jordaanse autoriteiten zelfs geadviseerd om het uitleveringsverzoek alleen op de vermeende drugshandel in te dienen. Dat mag niet volgens het geldende internationale verdrag waarop het verzoek van Jordanië is gebaseerd.

De raadkamer stelde vrijdag dat de advocaat van Krekar de vermeende misleiding van de bewindsman niet aannemelijk heeft kunnen maken.

Het OM zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat Jordanië Krekar ook voor andere zaken wil vervolgen, terwijl volgens de advocaat in het uitleveringsverzoek ook melding wordt gemaakt van „misdrijven tegen personen.” Koppe: „Dat is nu niet een typische omschrijving van opiumdelicten.”

De Nederlandse overheid onderneemt volgens de raadsman niets om duidelijkheid van de autoriteiten in Jordanië te krijgen. Daarmee worden de rechten van zijn cliënt geschonden, concludeert hij. Krekar had volgens zijn raadsman dan ook direct vrij moeten komen.

Op 23 januari behandelt de rechtbank in Haarlem het uitleveringsverzoek van Jordanië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer