Kerk & religie

„Echt berouw maakt eerlijk”

Maarten en Reinier zijn vrienden. Totdat Reinier na een potje voetbal tijdens de gymles niet tegen zijn verlies kan en de bal hard tegen Maartens hoofd schiet. Dan moet Maarten leren vergeten en vergeven.

Van een medewerker
11 May 2009 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 07:53
Zo’n duizend jongens en meisjes kwamen zaterdag in Nunspeet bij elkaar om samen op een bondsdag het verenigingsseizoen af te sluiten. Foto Bram van de Biezen
Zo’n duizend jongens en meisjes kwamen zaterdag in Nunspeet bij elkaar om samen op een bondsdag het verenigingsseizoen af te sluiten. Foto Bram van de Biezen

Het thema van de -12-bondsdagen van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) is dit jaar ”Vergeet het maar!”. Meestal is zo’n uitspraak niet aardig bedoeld, zo staat er in het programma, maar op de bondsdagen wordt ermee bedoeld „dat we elkaar moeten vergeven. Het kwaad dat iemand je heeft gedaan, mag je vergeten.”Eigen schuld

Zo’n duizend jongens en meisjes uit de districten Noordoost en Noordwest kwamen zaterdag in Nunspeet bij elkaar om het verenigingsseizoen af te sluiten. Spreker was ds. A. Schreuder uit Rijssen. Hij vertelde over de ontmoeting tussen Jozef en zijn broers. Toen de broers met Benjamin voor de strenge onderkoning stonden, zeiden ze tegen elkaar: „Weet je het nog? Dit is onze eigen schuld. God heeft dit gedaan, omdat wij Jozef verkocht hebben!” Een stem zei: „Jullie hebben het niet goed gedaan!” Die stem was hun geweten.

Jozef voelde dat zijn broers anders waren geworden; ze stonden voor hem met echt berouw, aldus ds. Schreuder. „Wij hebben niet zo snel berouw. Meestal geven wij liever iemand anders de schuld, of we zeggen dat we het niet gedaan hebben. Maar als je echt berouw hebt, dan heb je verdriet over je zonde en ben je er eerlijk over.”

Vergeving

Jozef is een voorbeeld voor ons, vervolgt de predikant uit Rijssen, maar hij lijkt ook op de Heere Jezus. „Jozef moest naar Egypte, en hij werd de verlosser van zijn familie. Hij had zijn broers alles vergeven, en beloofde dat hij voortaan goed voor hen zou zorgen. Daarin lijkt Jozef op de Heere Jezus. Gods Zoon werd in de wereld gezonden, om aan het kruis te sterven voor mensen die hun zonden gaan belijden en echt berouw hebben. Als je je zonden niet wegstopt, maar ze eerlijk aan de Heere vertelt, dan wil de Heere Jezus net als Jozef de zonden vergeven”, aldus ds. Schreuder.

Jozef kon zijn broers vergeven, omdat hij zelf vergeving kende. Hij wist dat hij eigenlijk niet beter was dan zijn broers. Zo moet het ook bij jullie zijn, hield de predikant de jonge hoorders voor. „We moeten leren om niet te vechten als we boos zijn, maar elkaar onze zonden te vergeven. Dat kun je, als je voelt dat je eigenlijk net zo bent als die ander.”

In een presentatie over ”Wie veel vergeven is” werkten vier tieners dit thema verder uit. Jozef kon zijn broers vergeven omdat hij zelf vergeving gekregen had. En Stefanus kon zelfs degenen die hem stenigden vergeven, omdat hij zelf vergeving gekregen had. „Dan ga je bidden: vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. Als je zonden vergeven zijn, ga je het Onze Vader anders bidden: dan wil je echt zo leven.”

Hoe vaak moet ik vergeven? „Dat vroegen de discipelen ook en de Heere Jezus zei dat ze ermee door moesten blijven gaan: zeventig maal zevenmaal. Want ik wil ook graag dat ande­ren mij vergeven.”

Na het zingen van het bondsdaglied ”Heer’ ik hoor van rijke zegen” vertelde D. J. Visser een verhaal over Maarten en zijn vriend Reinier. Reinier werd wel eens veel te snel driftig, en hij was ook niet zo dapper dat hij Maarten hielp toen er een boze man achter hen aan zat.

Maarten leerde echter van zijn moeder dat het goed is om te vergeven, net zoals Jozef zijn broers vergaf en net zoals de Heere Jezus gekomen is om vergeving te brengen. Maar vergeven is niet altijd makkelijk: „Vergeven kost soms offers. Het gaat soms heel diep; de Heere Jezus heeft ervoor moeten lijden. Dan moeten wij niet denken dat het makkelijk is.”

Ds. Schreuder sloot de dag af. Voordat de bussen de jongeren weer mee zouden nemen naar huis of naar een middagprogramma, vroeg de predikant hun te onthouden: „Als je echt kunt vergeven, heb je geen vijanden. Dan heb je alleen maar vrienden.”

Kleur bekennen

Op andere plaatsen in het land kwamen in totaal nog eens 6500 jongeren bij elkaar. In Middelburg sprak ds. J. M. D. de Heer uit Middelburg-Centrum op de -12-bondsdag van de districten Zuid en Flakkee. In Dirksland en Apeldoorn spraken respectievelijk ds. D. W. Tuinier uit Aagtekerke en ds. W. Visscher uit Amersfoort voor de +12-verenigingen.

Het thema van de +12-bondsdagen is ”Kleur bekennen”. Aanstaande zaterdag houden de andere districten hun bondsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer