Werkgelegenheid VS neemt onverwacht af
Het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten, exclusief de landbouw, is in december onverwacht met 101.000 gedaald. Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking bleef staan op 6,0.
Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendgemaakt. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een groei van het aantal banen met 13.000. Het onveranderde werkloosheidscijfer was geen verrassing. De vermindering van de werkgelegenheid in december is de grootste sinds vorig jaar februari. Het banenverlies in november is gecorrigeerd van 40.000 tot 88.000. De cijfers duiden erop dat de Amerikaanse economie nog steeds stroef draait.
President Bush zei „zeer verontrust” te zijn over de teruggang van het aantal banen. Volgens hem tonen de cijfers aan dat het Congres zo snel mogelijk zijn dinsdag gepresenteerde plannen moet goedkeuren. Bush wil met een belastingverlaging van 674 miljard dollar de Amerikaanse economie nieuw leven inblazen.
Volgens de cijfers van het ministerie van Arbeid gingen in de industrie in december netto 65.000 banen verloren. Over geheel 2002 waren het er bijna 600.000. De werkgelegenheid in de industrie is sinds augustus 2000 elke maand afgenomen. Andere sectoren zorgden voor gedeeltelijke compensatie. Het totale aantal banen in de VS daalde over het afgelopen jaar met 181.000. Het werkloosheidspercentage steeg van 5,8 tot 6,0. In oktober 2000 stond het op een dieptepunt van 3,9, het laagste peil in dertig jaar.
In de detailhandel zakte het aantal arbeidsplaatsen in december met 104.000, vooral doordat winkels voor de kerstperiode minder mensen in dienst namen dan in voorgaande jaren. Groei van de werkgelegenheid was er vorige maand in de dienstensector, bij de overheid en in de bouw. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,3 procent en kwam daardoor 3,0 procent boven het niveau van december 2001.
De cijfers hadden vrijdag een duidelijke weerslag op de internationale financiële markten. De aandelenkoersen gingen omlaag en de dollar raakte verder onder druk. De koers van de Amerikaanse munteenheid zakte tegenover de euro naar het laagste peil in drie jaar.