Economie

Geldschieters tevreden met plan Getronics

De belangenvereniging van obligatiehouders heeft positief gereageerd op het voorstel van Getronics om de lopende obligatieleningen vervroegd af te lossen. Minder enthousiast reageerde vrijdag de Vereniging van Effectenbezitters.

ANP
10 January 2003 20:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Eerder op de dag had automatiseerder Getronics bekendgemaakt de houders van de obligaties een vergoeding aan te bieden, die grotendeels uit nieuwe aandelen bestaat, als ze de leningen die in 2004 en 2005 aflopen nu inwisselen.

De groep obligatiehouders was eind vorig jaar in opstand gekomen, omdat ze vreesde door Getronics voor het blok te worden gezet. De vereniging was bang dat de houders, net als bij Versatel gebeurde, het mes op de keel zouden krijgen om schuldpapieren in aandelen om te zetten. Versatel dreigde met een faillissement om de obligatiehouders akkoord te laten gaan.

Ongeveer 15 procent van de obligatiehouders van Getronics verenigde zich en eiste een vervroegde aflossing, nadat het bedrijf de verkoop van het Amerikaanse GGS had afgerond en van de banken nieuw krediet had gekregen.

Adviseur F. Faas van de belangenvereniging vindt het element van vrijwilligheid erg positief. „Het bedrijf laat de obligatiehouders vrij om te kiezen wel of niet mee te doen. Er is weinig commentaar te leveren op de manier hoe Getronics dit aanpakt.”

Het gerucht ging eerder dat Getronics de geldschieters een aanbod wilde doen, maar dat ze minder dan de afgesproken aflossing van 113 procent zouden krijgen. Getronics zegt dat 11 procent van de obligatiehouders al akkoord is met het plan. Bijna eenvijfde van de aandeelhouders heeft volgens het bedrijf zijn goedkeuring gegeven. Op 27 januari moeten de aandeelhouders op een buitengewone aandeelhoudersvergadering de definitieve goedkeuring geven.

Getronics doet het bod gestand als 57,5 procent van de obligatiehouders zich meldt voor de ruil. De obligatiehouders die ingaan op het voorstel, krijgen maximaal 110 procent van de nominale waarde terug. Voor het plan geeft Getronics maximaal 546 miljoen stuks nieuwe aandelen uit. Dat betekent een toename van 133 procent van het huidige aandelenkapitaal. Die aandelen zullen echter worden samengevoegd. Het bedrijf zet 25 oude aandelen om in één nieuw.

Naast aandelen krijgen de schuldeisers een deel van hun geld in contanten. Bovendien schrijft Getronics een nieuwe obligatielening uit. Als alle obligaties worden aangemeld, keert het bedrijf een kwart van de vergoeding contant uit en 17 procent in nieuw schuldpapier. In totaal kost dat Getronics 569 miljoen euro.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is niet enthousiast over de stap van Getronics. „Voor obligatiehouders impliceert het aanbod een grote aderlating”, aldus de VEB in een verklaring. „Zij kregen al nauwelijks rente (0,25 procent per jaar), maar zij werden -zo was bij uitgifte de bedoeling- gecompenseerd met een hogere aflossing en de mogelijkheid van conversie. In de huidige transactie doen zij veel water bij de wijn. De waarde van de huidige aanbieding ligt ver beneden de 100 procent. In dat licht geeft de titel van het persbericht ”Getronics biedt vergoeding tot 110 procent voor uitstaande obligaties” een misleidend beeld.”

Wellicht is, volgens de VEB, de belangrijke positie van de banken bij Getronics een verklaring. Getronics kent drie grootaandeelhouders: ING (7,31 procent), Fortis (8,11 procent) en Aegon (7,72 procent). ABN Amro Rothschild en ING Investment Banking zijn bovendien de coördinators van dit omwisselingsbod, waarbij ABN Amro tevens financieel adviseur is van Getronics. Ten slotte is president-commissaris Ververs van Getronics tevens commissaris van de ING Groep. „Het wemelt hier van de (mogelijke) belangenconflicten. In ieder geval zijn er voldoende banden om te voorkomen dat de banken zelfs maar 1 euro op de kredieten hoeven af te schrijven.”

Op de effectenbeurs in Amsterdam werd het nieuws van de automatiseerder vrijdag niet goed ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer