Derde geval Mexicaanse griep in Nederland
GENEVE - Het aantal mensen dat besmet is geraakt met het Mexicaanse griepvirus is inmiddels uitgekomen op meer dan 2000. In Nederland zijn inmiddels drie mensen besmet.
Het RIVM maakte vrijdagochtend bekend rekening te houden met een verdere stijging. Wereldwijd steeg steeg het aantal besmettingen met ongeveer 10 procent naar 2099, aldus een woordvoerder van de WHO.In Brazilië en Argentinië is de ziekte nu ook vastgesteld. In Brazilië gaat het om vier gevallen, in Argentinië om één.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde donderdag dat in het geval van een pandemie van de Mexicaanse griep wereldwijd tot 2 miljard mensen besmet kunnen raken. De waarschuwing werd gedaan door Keiji Fukuda, een Amerikaanse epidemioloog die het hoofd is van de afdeling grieppreventie van de organisatie.
De Mexicaanse griep kostte tot dusver 44 mensen het leven, van wie 42 in Mexico en 2 in de Verenigde Staten. Die twee landen hebben ook verreweg de meeste gevallen gemeld, respectievelijk 1112 en 642.
In Nederland zijn tot nu toe drie gevallen bekend. Bij een 53-jarige Nederlandse vrouw werd woensdag de Mexicaanse griep vastgesteld. De vrouw, die inmiddels is behandeld met Tamiflu, kwam op 30 april vanuit de Mexicaanse stad Cancun op Schiphol aan. Uit voorzorg is ook haar man behandeld met het medicijn. De besmetting van de derde patiënt, een 52-jarige man, werd vanochtend, kort voor het ter perse gaan van deze krant, bekend. Ook deze man bracht een bezoek aan Mexico.
Het weren van vliegtuigen uit Mexico is volgens directeur R. Coutinho van het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM geen optie. Hij stelt dat mensen in Mexico of in het vliegtuig de ziekte kunnen oplopen, maar ook drie dagen later thuis. „In heel Europa openbaren zich nu gevallen: gisteren in Spanje 81 gevallen, in Engeland 32 en Duitsland 9. Van hen zijn 17 mensen geïnfecteerd door anderen die in Mexico zijn geweest.”
Het H1N1-virus lijkt volgens prof. L. Kroes, hoogleraar klinische virologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, niet op korte termijn de massale pandemie te worden die werd gevreesd. Kroes verwacht dat in de komende maanden het virus zal uitdoven, omdat de temperatuur in het noordelijk halfrond oploopt en het virus daar niet goed tegen kan.De hoogleraar denkt dat het virus in de winter weer terugkomt. „De winter op het noordelijk halfrond, met zijn grote mensenmassa’s, is de motor achter elke griepepidemie.”