Politiek

Kamer: Geen mariniers op schepen

De Tweede Kamer is er niet voor om gewapende militairen mee te laten varen met koopvaardijschepen in de Somalische wateren.

Binnenlandredactie
8 May 2009 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 07:52
De marine onderschept Somalische piraten. Foto EPA
De marine onderschept Somalische piraten. Foto EPA

Onder meer coalitiegenoot PvdA ziet er niets in. Ook het ministerie van Defensie blijft tegen, meldde een woordvoerder donderdag naar aanleiding van de kaping van een Nederlands schip in de Golf van Aden.Somalische piraten dwongen het schip gisteren zijn reis van Koeweit naar Noorwegen te onderbreken. Het vaartuig, de Marathon van rederij Amons in Zaandam, is geladen met cokes, een residu van steenkool dat bij de productie van staal wordt gebruikt.

De acht Oekraïense bemanningsleden zijn ongedeerd. Een woordvoerder van de reder wil geen commentaar geven op de kaping. „Wij willen onze bemanning niet in gevaar brengen”, aldus de zegsman.

Voor zover bekend is er nog geen contact geweest tussen de piraten en de autoriteiten. Het is aan het Nederlandse openbaar ministerie om verdere actie te ondernemen. Het gaat daarbij om de vraag of er overleg met de kapers wordt gevoerd of dat er met geweld wordt ingegrepen.

Nederland heeft onmiddellijk het marineschip De Zeven Provinciën naar het gekaapte schip gestuurd. Totdat de oorlogsbodem daar arriveert, houdt een Spaans fregat de kapers in de gaten. Voor zover bekend is er nog geen contact geweest tussen de piraten en de autoriteiten.

De rederijen willen mariniers aan boord van de koopvaardijschepen plaatsen, evenals de ChristenUnie. Maar een meerderheid in de Kamer is erop tegen. Ook staatssecretaris De Vries (Defensie) ziet niets in het plan.

Ingewijden stellen dat de aanwezigheid van bewapende personen aan boord de kans op geweld vergroot. Van een fregat dat schepen escorteert gaat een deëscalerende werking uit. Dan blijven piraten op afstand.

PvdA-Kamerlid Van Dam liet weten dat het hem onverantwoord en niet verstandig lijkt om mariniers aan boord te nemen. Ze komen volgens hem in een risicovolle situatie terecht zonder radarapparatuur en geavanceerde wapens.

Kamerlid Verdonk pleitte daarentegen wel voor het aan boord nemen van bewapende mensen, zodat zij „de kapers van de touwladders kunnen schieten en hun schepen met een torpedo naar de zeebodem jagen.”

Het is de tweede keer dat een Nederlands schip het doelwit van Somalische piraten is. Op 2 januari probeerden kapers in dezelfde regio het schip Samanyulo te enteren. Nadat de bemanning het piratenschip met lichtkogels in brand had geschoten, pikte het Deense marineschip Absalon de daders op uit zee.

De piraten zullen in Nederland worden berecht en kunnen maximaal negen jaar celstraf krijgen. De leider van de zeecriminelen riskeert zelfs twaalf jaar straf.

Premier Balkenende heeft donderdag in Praag over de kaping gesproken met president Joesj­tsjenko van Oekraïne. „Ik volg de zaak op de voet”, aldus Balkenende. Hij is in de Tsjechische hoofdstad voor een EU-top met zes oostelijke buurlanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer