AFM maakt regels voor bonussen
De toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben regels opgesteld om te voorkomen dat financiële instellingen onverantwoorde risico’s nemen bij hun beloningsbeleid.
„Perverse beloningsprikkels worden gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis”, aldus de AFM woensdag.Financiële ondernemingen moeten volgens de nieuwe principes het bonusbeleid kritisch tegen het licht houden en waar nodig aanpassen. De toezichthouders zeggen actief te gaan bijhouden hoe de ondernemingen de principes in hun organisatie toepassen. Als zij van mening zijn dat het beleid van bedrijven „gedragsrisico’s” oplevert, zullen ze een onderzoek instellen.
De uitgangspunten staan vermeld in het rapport ”Principes voor een beheerst beloningsbeleid”. De regels zijn gericht op alle bestuurders en medewerkers voor wie de beloning voor een belangrijk deel variabel is. De toezichthouders stellen in het rapport dat de beloning de integriteit en soliditeit van financiële ondernemingen moet bevorderen.
De AFM en DNB noemen in het rapport geen concrete getallen of verhoudingen waaraan de beloningen zouden moeten voldoen.
Wel geven de toezichthouders aan dat ondernemingen een „passend maximum” voor de variabele beloning, zoals bonussen, ten opzichte van het vaste salaris moeten vaststellen.
De door de banken ingestelde commissie, die door oud-ING-bestuurder Cees Maas geleid wordt, gaf eerder aan dat de beloning voor een topbestuurder nooit hoger mag zijn dan zijn of haar vaste salaris.
Het geplaagde Amerikaanse verzekeringsbedrijf AIG heeft deze week desgevraagd bekendgemaakt dat het zijn werknemers over 2008 454 miljoen dollar (341 miljoen euro) aan bonussen uitkeert.
Het verzekeringsbedrijf kreeg de afgelopen tijd veel kritiek, nadat was gebleken dat AIG, dat met miljardensteun van de belastingbetaler van de ondergang is gered, al voor meer dan 160 miljoen dollar bonussen had uitgekeerd. De top van AIG betaalde zo’n 30 miljoen dollar aan bonussen terug.
De bonussen die deze week bekend werden gemaakt, zijn betaald aan werknemers in 120 landen en varieerden van ruim 5000 tot circa 51.000 dollar.