Obama: Nederland toch niet op lijstje belastingparadijzen
Het Witte Huis slikt zijn verwijten over Nederland als een soort belastingparadijs voor het Amerikaanse bedrijfsleven in.
Dat misverstand is de wereld uit na contact met het Witte Huis door onze ambassade in Washington, liet een woordvoerder van staatssecretaris De Jager van Financiën dinsdag rond middernacht weten.Nederland prijkte op een lijstje van de Amerikaanse president Barack Obama tussen landen met lage belastingen als Bermuda en Ierland.
„Het Witte Huis heeft de ambassade laten weten dat Nederland niet in het rijtje thuishoort en ook niet behoort tot de categorie landen met lage belastingen”, aldus de zegsman. De bewuste tekst wordt volgens hem aangepast. „De staatssecretaris is blij dat het misverstand de wereld uit is.”
De bewindslieden op Financiën reageerden in eerste instantie verbaasd op het lijstje. „Ik ben hier niet blij mee. Het beeld dat dit oproept, is volstrekt onterecht”, zei minister Bos. „Wij gaan niets veranderen aan onze wetgeving naar aanleiding van dit lijstje.”
Bos en De Jager, die over belastingen gaat, vermoeden dat Nederland is opgenomen wegens het grote aantal Amerikaanse bedrijven in Nederland. Dat zijn er 700. „Maar die komen hier niet alleen voor fiscale voordelen, maar voor het totaalplaatje: de goede verbindingen van Schiphol, de talenkennis en het hoge opleidingsniveau van de Nederlanders en omdat de Belastingdienst van tevoren afspraken maakt met de bedrijven.”
Een derde van de winsten die Amerikaanse bedrijven in het buitenland maken, wordt gerapporteerd uit Bermuda, Nederland en Ierland, schreef Obama in een notitie. Hij wilde de „legale belastingontduiking” via die landen aanpakken.
De Jager erkende wel dat Nederland gunstig is voor bepaalde Amerikaanse bedrijven, omdat ze hier geen belasting hoeven te betalen over royalty’s en rente.
De staatssecretaris zei te begrijpen dat de VS willen proberen de belastingdruk voor Amerikaanse bedrijven te verhogen. „Die grote bedrijven betalen daar nu erg weinig belasting.”
Obama heeft de eerste stappen gezet om kapitaalvlucht van vermogende Amerikanen naar belastingparadijzen tegen te gaan. Zo wil hij voorkomen dat grote Amerikaanse ondernemingen hun winsten stallen in landen waar dat fiscaal het voordeligst is.