Kerk & religie

Ophef na 4-mei-toespraak pastoor

SOMEREN – Een toespraak van pastoor Heeffer tijdens de dodenherdenking maandagavond in Someren heeft voor ophef gezorgd in de Brabantse gemeente. Het bisdom Den Bosch verdiept zich in de zaak.

Kerkredactie
5 May 2009 20:37Gewijzigd op 14 November 2020 07:51
SOMEREN – Een toespraak van pastoor Jan Heeffer tijdens de dodenherdenking maandagavond in Someren heeft voor ophef gezorgd in de Brabantse gemeente. Foto ANP
SOMEREN – Een toespraak van pastoor Jan Heeffer tijdens de dodenherdenking maandagavond in Someren heeft voor ophef gezorgd in de Brabantse gemeente. Foto ANP

Pastoor Jan Heeffer legde in zijn toespraak verband tussen de gruwelijkheden in de concentratiekampen, de folteringen en de onvrijheid in de Tweede Wereldoorlog en abortus en euthanasie nu.Burgemeester Veltman praat woensdag met de pastoor. Hij wilde dinsdagavond niet meer zeggen dan dat de woorden van Heeffer hem verrassend in de oren klonken. Na het gesprek wil hij er meer over kwijt.

Heeffer sprak over het thema van Bevrijdingsdag: Vrijheid en identiteit. „We zien steeds meer bandeloosheid, mensen trekken zich niets aan van normen. Tijdens de oorlog werden schrikbarende experimenten uitgevoerd op mensen, folteringen waren aan de orde van de dag. We gruwelen daarvan, maar in deze tijden worden er in Nederland ieder jaar 30.000 abortussen gedaan en wie weet hoe vaak euthanasie plaats heeft? Het enige verschil met de oorlog is dat het pijnloos geschiedt, maar het effect is hetzelfde”, zei de pastoor van Someren.

Hij vroeg zich af hoe het kan dat ‘we’ deze gruwelen gewoon door laten gaan. „Op die manier werken we mee aan die bandeloosheid. Hoe kunnen we van vrijheid spreken, terwijl we steeds meer bandeloosheid zien in plaats van echte vrijheid. Daarom blijven we spreken over vrijheid, precies omdat die er niet is.”

Heeffer (1948) vertrok in 1973 naar Italië, waar hij tientallen jaren werkte, onder meer als rector van het Nederlands College in Rome en als priester van de kerk der Friezen, vlakbij het Vaticaan. De rector van het Nederlands College behartigt de belangen van de Nederlandse bisschoppenconferentie bij het Vaticaan en is kerkelijk raadsman van de Nederlandse ambassade bij de Heilige Stoel. Sinds ruim vier jaar mag Heeffer zich monseigneur noemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer