Binnenland

Teleurstelling bij veteranen Wageningen

WAGENINGEN – Het was Bevrijdingsdag. Ook in Wageningen. De stad was vrolijk aangekleed. Toch was de stemming er niet als andere jaren. Hét veteranendefilé mag niet meer zijn wat het altijd was. Het moet inkrimpen.

W. G. Hulsman
5 May 2009 18:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:51
WAGENINGEN - Veteranen van alle leeftijden marcheren dinsdag op Bevrijdingsdag door Wageningen. Een deel van de grote groep jonge veteranen die dit jaar geen uitnodiging kreeg voor het defilé door Wageningen, liep dinsdag toch bij het bevrijdingsdefilé. F
WAGENINGEN - Veteranen van alle leeftijden marcheren dinsdag op Bevrijdingsdag door Wageningen. Een deel van de grote groep jonge veteranen die dit jaar geen uitnodiging kreeg voor het defilé door Wageningen, liep dinsdag toch bij het bevrijdingsdefilé. F

De nieuwe opzet van het defilé is gespreksstof voor veel veteranen. Indiëveteraan W. F. Mulder vindt de hele discussie niet prettig. „Ik ga hier elk jaar naartoe. Hier ontmoet je veel veteranen, maar ik merk dit jaar opnieuw dat er veel minder zijn dan vorig jaar. We worden ouder, maar al die toestanden rond het defilé werken ook mee aan de af­nemende belangstelling.” Mulder denkt dat de koninklijke familie en in het bijzonder prins Willem-Alexander zich willen „distantiëren van prins Bernhard. Ze denken: het is toch een aflopende zaak.”Oud-burgemeester van Wageningen en Kamerlid Pechtold stelde gistermorgen in dagblad de Gelderlander iets vergelijkbaars. Pechtold voerde eerder gesprekken met Pieter van Vollenhoven, prins Willem-Alexander en staatssecretaris Van der Knaap om het defilé voor de stad van de capitulatie te behouden toen dat naar Den Haag verplaatst dreigde te worden. „De suggestie die bij mij achterbleef, is dat de majesteit dit defilé niet wilde”, zegt de D66-voorman. „Mijn interpretatie van wat erachter zit, is het aanbrengen van een waterscheiding tussen opa en kleinzoon. Over Bernhard bleven verhalen opduiken. En zij zit daar als moeder en dochter tussen”, aldus het artikel in de Gelderlander, waarin ook wordt gezegd dat prins Bernhard het Wageningse evenement nooit heeft willen afschaffen.

Ergernis over de beperkingen die het Nationaal comité herdenking capitulatie 1945 Wageningen oplegt, is er vooral ook bij een groep veteranen die in Libanon diende. Om wille van de lieve vrede zijn ze niet geweerd van het terrein waar de deelnemers van het defilé zich vooraf opstellen. Hun boodschap is duidelijk: ze zijn ontstemd dat ze niet zijn uitgenodigd voor de parade. „Nee, wij hebben geen fijn gevoel bij deze dag”, zegt Unifilveteraan W. de Vries uit Amsterdam. „Wij zijn ook veteranen en willen hier graag meelopen. Ik vind het nog erger voor de vele Indië­veteranen, de KNIL-militairen. Van hen hebben er zich 1200 aangemeld; 1100 zijn niet welkom. Alleen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en deelnemers aan NAVO-missies mogen meedoen.” De Vries vindt dat het Wageningse defilé moet blijven bestaan naast de grote parade op Veteranendag. „Die twee staan niet tegenover elkaar. Het zijn twee aparte evenementen.”

Dat de inkrimping van het defilé –minder deelnemers, kortere route– emotionele sporen nalaat, is merkbaar bij veteraan J. van Ommen. „Mijn vriend en ik zijn allebei dik in de tachtig. Elk jaar gingen we hier samen heen. Dit jaar niet. Hij mag niet deelnemen aan het defilé. Hij is er kapot van. Ook ik beleef nu veel minder plezier aan deze dag”, zegt hij voor een camera.

Even later zet het bevrijdingsdefilé zich in gang. Duizend veteranen, zestig historische voertuigen, tien muziekkorpsen en 1200 deelnemers, aldus de officiële cijfers. Vooral de zeventigers, tachtigers en negentigers die meelopen krijgen warm applaus van de rijen mensen achter de hekken. Een aantal veteranen redt het niet meer lopend. „Steeds meer veteranen zitten in of op een voertuig, omdat zij hset lopend niet meer kunnen volbrengen”, meldt de omroeper.

Bij het erepodium naast Hotel De Wereld, waar in 1945 de capitulatie werd getekend, rechten de deelnemers van de kleurrijke optocht hun rug. Het defilé wordt afgenomen door de Gelderse commissaris van de Koningin, Cornielje. Pieter van Vollenhoven heeft alleen de herdenkingsplechtigheid in de Johannes de Doperkerk bijgewoond en is daarna weggegaan. Een tegenvaller voor de veteranen: ook dit jaar geen lid van de koninklijke familie die hun hier eer bewijst.

Cornielje moet wennen aan zijn rol op het podium. Hij knikt vriendelijk. Af en toe zwaait hij, maar het blijft wat stijf.
Verschillende muziekkorpsen uit de regio zorgen voor vrolijke marsmuziek. De regen maakt hun enthousiasme er niet minder op. De grote afwezigen zijn de officiële militaire kapellen. Ook in dat opzicht geen medewerking aan het Wageningse defilé vanuit Den Haag.

Tussen de officiële defilédeelnemers loopt Unifilveteraan Mulder met zijn collega’s van missies naar Libanon, Joegoslavië en Korea. Ze mogen toch meedoen. „Begroet u ook deze mannen en vrouwen die voor ons voorbijtrekken”, zegt de omroeper. Hij vertelt echter niet wie deze blauwe barettendragers zijn, terwijl hij dat bij elk ander onderdeel wel netjes vermeldt. Protesterende veteranen worden gedoogd, maar meer ook niet.
Bussen met oud-strijders passeren, historische vliegtuigen komen over. Dan sluit de defiléleider de optocht. Terwijl de laatste voertuigen nog passeren, verlaat Cornielje het podium al. Het defilé is voorbij, de discussie over het 5 meievenement nog niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer