Kerk & religie

‘Apeldoorn’ niet eerste actie Horst Schaffranek

Bezoekers van de Apeldoornse evangelie­gemeente De Basis kregen zondag een traktaatje ”Het huidige wrak, dat zich gemeente noemt” in handen gedrukt. In verschillende kerkdiensten in Apeldoorn werd de orde verstoord. Dit alles gebeurde in naam van de Duitse ‘evangelist’ Horst Schaffranek.

Kerkredactie
5 May 2009 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 07:51
In verschillende kerkdiensten in Apeldoorn werd zondag de orde verstoord. Dit alles gebeurde in naam van de Duitse ‘evangelist’ Horst Schaffranek. Foto EPA
In verschillende kerkdiensten in Apeldoorn werd zondag de orde verstoord. Dit alles gebeurde in naam van de Duitse ‘evangelist’ Horst Schaffranek. Foto EPA

Het in gebrekkig Nederlands vertaalde geschriftje ”Het huidige wrak” tekent Schaff­raneks afkeuring van bestaande, georganiseerde kerken – pseudo­kerken volgens hem.De Duitser zou enkele honderden volgelingen hebben. Zij bezoeken af en toe ook kerken in Duitsland, zo valt op internet te lezen. In 1999 verhinderden zij een interkerkelijke viering ter afsluiting van de Kerkendag in Stuttgart. Ook verstoorden zij evangelisatieactiviteiten van de Duitse organisatie ProChrist. Ook kerken in Londen zijn al eens het doelwit van de sekte geweest.

Horst Schaffranek woont in het Duitse Rickenbach, in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg. Hij werd in 1923 geboren in het Poolse Silezië en kreeg een rooms-katholieke opvoeding.

Naar eigen zeggen werd hij al jong geroepen om prediker te worden. Vanaf 1954 volgde hij een theologische opleiding in Ewersbach. Later vestigde hij zich als vrije evangelist en preekte onder hippies, drugsgebruikers en gevangenen. Hij is niet gebonden aan een kerk. Schaffranek is getrouwd en heeft zeven kinderen.

Schaffranek neemt het kerken onder andere kwalijk dat ze alleen de Bijbel zien als openbaring van God. Zelf preekt hij dat God Zich ook op andere manieren kan openbaren. „De heilige Geest zal ons leiden, en de Bijbel is slechts Zijn instrument”, schrijft hij in ”Het huidige wrak”.

„Gods mond spreekt heel veel, maar men beperkt zich tot de Bijbel”, verwijt hij kerken in een ander traktaat. Schaffranek verwijst hier naar Efeze 4:11, waarin hij een plaats ziet ingeruimd voor apostelen, profeten en anderen die door God op een bijzondere wijze ingeschakeld kunnen worden, als zij zich laten leiden door de Heilige Geest. Wanneer de gemeente zich laat leiden door die Geest, zal ze opbloeien, aldus Schaffranek. „Het is een dwaalleer dat het geloof door de Schrift wordt geleid.”

Naar zijn mening is uit de Bijbel geen speciale gemeentestructuur af te leiden. De structuur van kerkgenootschappen verafschuwt Schaffranek. Hij noemt ze „pseudokerken.” Zolang de plaatselijke gemeente niet wordt „zoals God haar geplant heeft” –hij doelt op de nieuwtestamentische gemeente– is een terugkeer naar God onmogelijk, staat in ”Het huidige wrak”.

De Duitser verwijt de bestaande kerken verder dat ze elke zondag bijeenkomen uit gewoonte en niet vanuit de eenheid van Christus. Ten slotte zou de gemeente de vijf ambten uit Efeze 4:11 moeten kennen. „Als je de apostelen en profeten wegneemt, resulteert dat in een aan flarden gescheurde gemeente die door theologen wordt geregeerd.” Rebellie tegen deze toestand is daarom geoorloofd, vinden hij en zijn volgelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer