Kerk & religie

Grondvlak

Jeugdkerk Reaction gaat dicht

5 May 2009 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 07:51
KAMPEN – Jeugdkerk Reaction in Kampen gaat dicht wegens een dalend aantal bezoekers. Ook werd het gaandeweg moeilijker vrijwilligers te vinden die de diensten wilden voorbereiden. Foto: een band tijdens een van de diensten. Foto Henk Teekman
KAMPEN – Jeugdkerk Reaction in Kampen gaat dicht wegens een dalend aantal bezoekers. Ook werd het gaandeweg moeilijker vrijwilligers te vinden die de diensten wilden voorbereiden. Foto: een band tijdens een van de diensten. Foto Henk Teekman

KAMPEN – Jeugdkerk Reaction in Kampen gaat stoppen. Zondagavond wordt de laatste dienst gehouden aan de Jan Ligthartstraat.Het aantal bezoekers liep terug naar 75. Daarmee daalden ook de inkomsten. „We zijn een stichting, die moet rondkomen van eigen middelen, giften en met name collecten”, zegt Rosemarijn Jansen, die onder andere de samenkomsten organiseert. Behalve het dalende aantal bezoekers speelt ook afnemende bereidheid van vrijwilligers mee.

Dat het aantal bezoekers terugliep, komt doordat het doel van de jeugdkerk bereikt is, vindt Jansen. „Toen we vijf jaar geleden begonnen, was er geen plaats voor de jeugd in bestaande kerken. Ze konden niet op hun manier worden aangesproken. Tegenwoordig is er op zondagavond veel te doen. Er wordt veel meer vanuit bestaande kerken voor de jeugd georganiseerd.” Jansen doelt niet op catechisaties, maar op door de jeugd bedachte activiteiten.

De eerste viering werd gehouden op 23 november 2003. Voor 700 bezoekers in de beginjaren waren 80 vrijwilligers actief om een dienst mogelijk te maken.

In de beginjaren werd elke maand een dienst gehouden van twee uur. Het laatste jaar was dat eens in de twee maanden. De jeugdkerk wil volgens Jansen „niet een eigen kerk zijn, maar een aanvulling erop.” De muziekband van Reaction, Old things new, blijft wel bestaan.


Sleeuwijk krijgt nieuwe gemeente

SLEEUWIJK – Het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland heeft vorige maand de vorming van de hervormde gemeente van bijzondere aard Ichthus in Sleeu­wijk goedgekeurd.

Om tot een gemeente te komen, dienden de leden van de hervormde evangelisatie op gereformeerde grondslag op 8 januari 2007 een verzoek in bij de hervormde gemeente Sleeuwijk. Op 28 mei 2008 heeft de classis Heusden unaniem het verzoek ingewilligd, aldus scriba A. Verdoold van de gemeente Ichthus.

Op 24 mei om 14.30 uur zal in het Oude Kerkje de kerkenraad worden bevestigd. Hoewel de gemeente, die ongeveer tachtig leden telt, zelf mocht kiezen, kwamen geen namen voor kerkenraadsleden binnen. Daarom heeft de classis besloten om de zeven leden van het bestuur van de evangelisatie tot kerkenraadsleden te benoemen. De gemeente krijgt drie ouderlingen, twee ouderling-kerkrentmeesters en twee diakenen.

De evangelisatie kerkt ruim veertien jaar ’s middags in het Nederlands gereformeerde kerkgebouw Ichthus-kapel aan de Transvaal. Toen de restauratie van het Oude Kerkje aan het Kerkeinde in 2004 klaar was, werd de evangelisatie de eerste huurder. Ze was in die tijd op zoek naar een locatie voor ochtenddiensten die ze naast de middagdiensten wilde gaan beleggen.

Naar verwachting wordt de evangelisatie binnenkort opgeheven.


Tentoonstelling baptisme

VEENDAM – De baptistengemeente in Veendam bestaat dit jaar vijftig jaar. Zaterdag wordt ter gelegenheid hiervan in het plaatselijke Veenkoloniaal Museum de tentoonstelling ”Plant van eigen bodem; 50 jaar baptistengemeente Veendam” geopend. Op de tentoonstelling staat de geschiedenis van het baptisme in de Groningse en Drentse veenkoloniën centraal. De tentoonstelling loopt tot 23 augustus.

Aandacht is er onder meer voor de predikant Johannes Elias Feisser. Feisser speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van het baptisme in de veenkoloniën en in de rest van Nederland. In 1839 wordt hij predikant te Gasselternijveen. Daar raakt hij los van de „mens­gecentreerde theologie” door het lezen van de brieven van John Newton. In 1843 wordt hij uit zijn ambt gezet omdat hij weigert de kinderdoop te bedienen.

In 1845 laat hij zich samen met zes anderen door een baptist uit Hamburg dopen in de boerderij van een zekere Roelof Reiling aan de Nijveensche Mond. Feisser sticht samen met enkele anderen de eerste baptistengemeente van Nederland in de veenkoloniën. Feisser preekt later onder meer te Amsterdam en Nieuwe Pekela. Daar is hij in 1865 overleden.

Momenteel telt de Unie van Baptistengemeenten in Nederland, een overkoepelend baptistisch orgaan dat is opgericht in 1881, een kleine 12.000 leden, die aangesloten zijn bij een van de 83 plaatselijke gemeenten.

De Unie kent een eigen theologische opleiding, het Baptisten Seminarium, en een dienstencentrum.

De jubilerende baptistengemeente in Veendam ontstond in 1959 als zusterkerk van de gemeente in Muntendam. De gemeente in Veendam telt op dit moment ruim 200 leden.


Jacobikerk krijgt opknapbeurt

UTRECHT – De toren van de Jacobikerk in Utrecht krijgt een opknapbeurt. Het voegwerk wordt hersteld, de elektra vervangen en de toren schoongemaakt en opnieuw geschilderd.

Steigers zijn voor het onderhoud niet nodig, omdat er een hoogwerker aan te pas komt. De bouwmaterialen worden onder de toren opgeslagen.

De burgerlijke gemeente is eigenaar van de torens van de kerkgebouwen in de binnenstad, en daarom ook verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Tevens heeft de gemeente Utrecht volgens een woordvoerder dit jaar een half miljoen euro gestort in het onderhoudsfonds van vijf monumentale kerkgebouwen in de binnenstad: de Buurkerk, de Domkerk, de Jacobikerk, de Janskerk en de Nicolaïkerk.

In de Buurkerk is het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement gevestigd. In de overige vier kerkgebouwen kerken wijkgemeenten van de protestantse gemeente Utrecht. Van de rente van het onderhoudsfonds bekostigt de protestantse gemeente het onderhoud aan de gebouwen minus de torens. Een deel van de noodzakelijke onderhoudskosten, zoals brandveiligheidsvoorzieningen en technische installaties, komt namelijk niet voor vergoeding van de Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten (RACM) in aanmerking.


Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer