Kerk & religie

Deur Pakistaanse ambassade blijft dicht

Zo’n vijftig Pakistaanse christenen hebben maandagmiddag voor de Pakistaanse ambassade in Den Haag betoogd voor vrijheid en bescherming van hun geloofsgenoten in Pakistan. De deuren van de ambassade in de Amaliastraat bleven echter hermetisch gesloten. „Typisch voor hoe men ons ook daar behandelt.”

Van een medewerker
5 May 2009 07:47Gewijzigd op 14 November 2020 07:51
DEN HAAG – Zo’n vijftig Pakistaanse christenen betoogden maandagmiddag voor de Pakistaanse ambassade in Den Haag voor vrijheid en bescherming van hun geloofsgenoten in Pakistan. De deuren van de ambassade in de Amaliastraat bleven echter hermetisch geslot
DEN HAAG – Zo’n vijftig Pakistaanse christenen betoogden maandagmiddag voor de Pakistaanse ambassade in Den Haag voor vrijheid en bescherming van hun geloofsgenoten in Pakistan. De deuren van de ambassade in de Amaliastraat bleven echter hermetisch geslot

Zaffar Maqsood, directeur van de sinds 2000 in Rotterdam gevestigde stichting Good ­Shepherd (Goede Herder), had de Pakistaanse christelijke gemeenschap in Nederland opgeroepen naar Den Haag te komen.Maqsood, die met zijn stichting vele hulpverleningsprojecten in Pakistan organiseert, maakt zich zorgen over de onderdrukking van christenen door de taliban in zijn land. „Onze geloofs­genoten worden als tweederangsburgers beschouwd. Kerken en scholen worden gesloten. Vrouwen en meisjes worden bedreigd. Daarom vragen we de Pakistaanse ambassade in Nederland om bij de Pakistaanse regeringsautoriteiten te pleiten voor gerechtigheid voor de religieuze minderheden in Pakistan. Christenen houden van Pakistan.”

De vijftig Pakistaanse christenen verzamelen zich bij het Plein. Voor ze in optocht vertrekken naar de ambassade, gaat Micheal William, ouderling van de Pakistaanse gemeente in Amsterdam, voor in gebed. Hij smeekt God of de ambassadeur voor hen „een luisterend oor zal zijn.”

Als de demonstratieve optocht zich in beweging zet, leest Chand, een jonge Pakistaanse christen uit Amersfoort, Johannes 1. „Wij willen van het Licht getuigen”, zegt hij. „Onze broeders en zusters in Pakistan moeten dat ook in vrijheid kunnen doen. Wij allemaal willen niets liever dan dat allen in Zijn naam geloven.”

De Pakistaanse christelijke gemeenschap in Nederland telt ongeveer 350 leden. Volgens Nadeem-Din, ouderling van de christelijke Pakistaanse gemeente in Rotterdam, is het onbeschrijflijk hoe christenen in Pakistan worden behandeld. „De regering brengt niets naar buiten. Men zegt zelfs dat er geen christenen worden vervolgd.”

Maar dat zeggen ze onder druk van de taliban, aldus Nadeem-Din. „Van stichting Open Doors weten we dat Pakistan het derde land op de ranglijst van landen is waar christenen worden vervolgd. Eén keer per maand publiceert Open Doors wreedheden die Pakistaanse christenen ondergaan.”

Volgens Nadeem-Din is er in Pakistan geen sprake van godsdienstvrijheid. „Dat is tegen alle mensenrechten in”, zegt hij. „Wat wij hier nu doen, is in Pakistan niet mogelijk. Als we daar zo’n demonstratie zouden houden, is het onzeker of je nog thuiskomt.”

Pijn

De ouders van Daniel Awan wonen in de omgeving van Islamabad, een streek waar de taliban de shariawetgeving hebben ingevoerd. „Toen ik als moslim tot het christendom werd bekeerd, ben ik gevlucht naar Nederland. Ik was mijn leven niet zeker toen ik christen werd. Mijn hele familie heeft met me gebroken. Dat doet wel pijn.”

Awan is getrouwd met een Nederlandse vrouw en heeft een baan gevonden in de ict-sector. Hij zegt zich zorgen te maken over de groeiende invloed van de fanatieke ideologie van de taliban in Pakistan.

Zafar Maqsood deelt zijn zorg en denkt terug aan de recente moord op Irfan Masih en de schietpartij op andere christenen. „De familieleden van Irfan Masih hebben geen enkele erkenning gekregen voor dit verlies en ook geen schadevergoeding ontvangen. Aan geen van de gewonden werd eerste hulp verleend. Zo wordt er omgegaan met minderheden.”

De deuren van de Pakistaanse ambassade in Den Haag blijven hermetisch gesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer