VN: Rijke landen doen te weinig tegen aids
Door hun zelfingenomenheid plegen de rijke landen een massamoord, heeft de adviseur van de Verenigde Naties voor aids in Afrika, Stephen Lewis, gezegd.
Omdat de rijke landen weigeren voldoende geld te geven om de aids-ramp te bestrijden, wordt Afrika verwoest en sterven er elk jaar miljoenen mensen aan de ziekte.
De oproep die VN-secretaris-generaal Kofi Annan in april 2001 deed om jaarlijks 7 tot 10 miljard dollar te spenderen aan de strijd tegen aids, tuberculose en malaria, heeft amper 2,1 miljard opgeleverd. Tegen het einde van deze maand is het geld al op, zei Lewis.
In een scherpe aanklacht sprak Lewis over de toenemende vastberadenheid van de Afrikaanse leiders om de dodelijke ziekte te verslaan. Zonder geld kunnen ze echter niets en een oorlog in Irak zou de crisis alleen maar erger maken. Als voorbeeld gaf hij Lesotho, een straatarm land met een van de hoogste aantallen seropositieven. Volgens Lewis doen de politieke leiders van Lesotho wat ze kunnen binnen hun uiterst beperkte financiële reikwijdte.
Terwijl de voormalige president van Zambia, Frederick Chiluba, de realiteit van aids koppig verdrong, is de nieuwe president Levy Mwanawasa aan de slag gegaan om de ziekte terug te dringen, maar ook hij wordt geconfronteerd met een haast onmogelijke taak vanwege een tekort aan geld.
Unaids heeft berekend dat van de 42 miljoen seropositieve mensen op de wereld maar liefst 75 procent in zwart Afrika leeft. De aids-ramp is er de regelrechte oorzaak van hongersnood en bedreigt het onderwijs omdat een groot aantal leerkrachten sterft aan de ziekte. Bovendien heeft aids geleid tot een toename van het seksueel misbruik van kinderen en adolescenten en tot een astronomisch aantal wezen, waardoor problemen zoals zwerfkinderen, bendes en criminaliteit gevaarlijk escaleren.
Lewis drong er bij de zeven belangrijkste industrielanden (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Italië, Duitsland en Canada) op aan om in de nabije toekomst nieuwe bijdragen te leveren en waarschuwde dat een aanval op Irak elke andere internationale humanitaire prioriteit, inclusief HIV en aids, in de schaduw zou stellen.