Ledental NGK neemt licht toe
Het aantal leden van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is vorig jaar licht gegroeid. Dat meldt het Informatieboekje 2009, dat vorige week verscheen.
De Nederlands Gereformeerde Kerken, die in de jaren zestig onstonden uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, telden op 1 januari 2009 32.688 leden. Dat zijn er 33 meer dan vorig jaar. Het aantal belijdende leden nam af met zeven tot 20.836.Bijna 700 personen kwamen over van andere kerken. Ongeveer 630 mensen vertrokken uit de Nederlands Gereformeerde Kerken naar andere kerkgenootschappen.
De samensteller van het Informatieboekje, ds. L. G. Compagnie uit Hengelo, relativeert de kerkelijke statistieken. „Het gaat in Gods koninkrijk niet om statistieken maar om mensen. (…) Statistieken zeggen ook niets over onze trouw aan God en over het geloofsleven in de kerken.”
De predikant neemt in het jaaroverzicht enkele ontwikkelingen binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken onder de loep. Zo verwondert hij zich onder meer over de „menigte bijzondere diensten” die in de kerken worden belegd. „Het is duidelijk dat op dit gebied in de Nederlands Gereformeerde Kerken veel veranderd is.”
Hij noemt het verder „verrassend” dat er in een aantal kerken taizéliederen gezonden worden. „Is Taizé werkelijk te combineren met wat wij geloven? Of worden alleen enkele op muziek gezette bijbelgedeelten gezongen?”
Ds. Compagnie is ook niet altijd even gelukkig met de gezangen uit het Liedboek voor de kerken. „Het komt geregeld voor dat ik bij het zingen van een (niet door mij gekozen) opwekkingslied me afvraag of ik eigenlijk wel tot Gods eer zing, omdat de inhoud van het lied wel vroom klinkt, maar bepaald niet bijbels is.”
Ds. Compagnie doet een voorstel: „Is het al te laat voor een Landelijke Vergadering om daar eens een commissie op los te laten?”
De „moderne belevingscultuur” heeft invloed op de Nederlands gereformeerde kerkganger, constateert ds. Compagnie verder. „Het is echt anders geworden in de kerk. De vanzelfsprekendheden zijn voorbij. Kerken moeten zich waarmaken.”
De Hengelose predikant vergelijkt de kerkganger met een consument die „gevoelig” is voor wat hij prettig vindt. Die boodschap is echter niet altijd wat goed is, stelt hij. „Het blijkt te beperkend, de bijbelse boodschap is veel breder en lang niet altijd naar de mens, ook niet naar de christelijke mens.”
Ds. Compagnie waarschuwt ervoor om te veel van predikanten te vragen. „Er zijn mensen nodig die de Heilige Schrift bestuderen en de wijsheid daaruit in onze taal en tijd doorgeven. Daar moet tijd voor zijn.”