Buitenland

Noord-Korea zegt verdrag tegen verspreiding kernwapens op

Noord-Korea heeft formeel het non-proliferatieverdrag (NPT), gericht tegen de verspreiding van kernwapens, opgezegd. Dit meldde vrijdagmorgen het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Buitenlandredactie
10 January 2003 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

KCNA verwoordt een communiqué van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin wordt gesteld dat Noord-Korea zich niets van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) hoeft aan te trekken.

De gespannen situatie met met name de VS dreigt door deze opzegging ernstig te escaleren. Pyongyang beklemtoont dat het volstrekt niet van plan is kernwapens te maken, maar dat het kernenergie nodig heeft voor zijn energievoorziening.

Een functionaris van de Noord-Koreaanse ambassade in Peking liet vanmorgen weten dat Pyongyang zijn beslissing kan herzien als de VS olieleveringen aan Noord-Korea hervatten.

Tien jaar geleden kondigde Noord-Korea ook al aan uit het NPT-verdrag (1968) te treden tijdens spanningen met de VS over de nuclaire projecten van het stalinistische Noord-Korea. Korte tijd later, in juni 1993, stelde het land evenwel dat die beslissing was bevroren en geen effect had.

De VS en Noord-Korea kwamen vervolgens tot een akkoord waarbij de Amerikanen olie gingen leveren om de Noord-Koreaanse kernenergie in te krimpen en deels te ’pacificeren’, zodat Noord-Korea geen kernwapens zou kunnen maken.

Onze correspondent in New York meldde dat twee Noord-Koreaanse VN-diplomaten intussen, ondanks de verder toegenomen spanningen, donderdag in Santa Fe, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Nieuw Mexico, indirecte besprekingen zijn begonnen met de Amerikaanse overheid via gouverneur Bill Richardson.

Deze is sinds 1 januari de nieuwe gouverneur van Nieuw Mexico. De Noord-Koreanen kennen hem uit de periode dat hij onder president Bill Clinton Amerika’s VN-ambassadeur was. Als lid van het Huis van Afgevaardigden onderhandelde Richardson daarvoor tweemaal -met succes- met het regime in Pyongyang over de vrijlating van gevangengenomen Amerikanen.

De laatste twee jaar van Clintons ambtsperiode was Richardson minister voor Energie. In die functie was hij verantwoordelijk voor Amerika’s nucleair beleid. Hij weet dus waarover het gaat wanneer hij met de Noord-Koreanen praat. Het was donderdag nog niet duidelijk wat die te melden hadden, maar Richardson’s woordvoerder in Santa Fe, Bill Sparks, zei dat de besprekingen „zeer voorspoedig” verliepen.

Eerder deze week verklaarde Washington zich voor het eerst bereid om met het regime in Pyongyang te praten. Daarop vroeg de Noord-Koreaanse VN-missie in New York aan Washington toestemming voor twee diplomaten om naar Santa Fe te mogen vliegen. Deze toestemming is vereist, omdat de VS en Noord-Korea geen diplomatieke betrekkingen onderhouden. VN-diplomaten mogen zich daarom slechts binnen een straal van 25 mijl (40 kilometer) rond het VN-hoofdkwartier in New York bewegen.

Washington ging akkoord met de reis, maar men benadrukte dat gouverneur Richardson geen afgezant was van de regering-Bush. „Zij kennen Richardson en zij vertrouwen hem blijkbaar. Dat kan nuttig zijn om een eerste contact tot stand te brengen”, aldus woordvoerder Richard Boucher van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Richardson zal na de besprekingen verslag uitbrengen aan Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer