Leren lezen aan de hand van de Bijbel
Het werken kon hij niet laten. Nadat Rien Meijer vorig jaar afscheid nam als directeur van Bible League Nederland, ging hij toch weer aan de slag voor een land dat zijn hart heeft: India. Hij raakte daar geïmponeerd door het werk van de Stichting Serve India, die zich vooral bezighoudt met het principe van zending door middel van alfabetisering. Als voorzitter van de Nederlandse tak geeft hij leiding aan dit werk.
India is een land met meer dan 1,1 miljard inwoners, van wie er ongeveer 700 miljoen mensen, meest in dorpen, niet lezen, schrijven en rekenen kunnen. Serve India (serveindia.nl) heeft ontdekt dat alfabetisering met behulp van de Bijbel bij uitstek een sleutel is om mensen met het Evangelie te bereiken.„In India mag niet of nauwelijks geëvangeliseerd worden, maar de bewoners staan wel open voor gratis scholing in lezen, schrijven en rekenen”, stelt Meijer. „Ik ben al te vaak tegengekomen dat men Bijbels uitdeelt aan mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen. Serve India pakt het probleem bij de wortel aan. Het leren lezen aan de hand van Bijbelteksten voor volwassenen, wat bij Serve India gebeurt, is voor mij het ei van Columbus in het wereldwijde zendingswerk.”
Na een intensieve cursus van één jaar in groepen van dertig volwassenen, ontstaat meestal een kerk in het dorp waar de cursus gehouden is. „De cursisten zijn meestal vrouwen. Zij voeden de kinderen op en leren ook hen lezen en schrijven.”
Het aantal volwassenen dat per jaar over heel India opgeleid wordt is ongeveer 400.000. Hiervoor zijn ongeveer 14.000 onderwijzers nodig. Dit zijn meestal door Serve India opgeleide vrijwilligers van de deelnemende kerken. Per jaar worden ongeveer 3000 nieuwe leraren opgeleid. „Elke leraar heeft een klas met dertig studenten, vijf avonden per week, één jaar lang. Serve India zorgt voor de structuur, de lesmaterialen zoals boeken met duidelijke Bijbelteksten en leitjes met griffels, zoals die begin vorige eeuw ook hier nog gebruikt werden.”
Voor de kerken die hierdoor ontstaan, leidt Serve India tijdens een twee jaar durende cursus evangelisten en kerkleiders op. Verder organiseert de stichting Bijbelclubs en lees- en schrijfonderwijs voor kinderen. Per jaar worden hierdoor, volgens Meijer, ongeveer 4,5 miljoen kinderen bereikt met het Evangelie. „Nieuwe christenen worden geholpen met het leren van een vak en het vervaardigen van verkoopbare producten. Voor het opzetten van kleine handel worden microkredieten verstrekt.”
Dalits
Tachtig procent van de christenen behoort tot de lagere kasten, de zogenaamde dalits. „Door hun massale overgang naar het christendom kwam ook voor deze groep onderwijs in beeld, meestal beter dan de rest van de hindoebevolking”, aldus Meijer.
„Zij werken zich nu boven het maaiveld uit en doen mee in de maatschappij. Dit heeft weer jaloezie tot gevolg. Omdat christenen ook niet meer mee kunnen doen aan allerlei hindoefeesten, vallen zij in de dorpsgemeenschappen uit de toon. Daarbij komt dat de hogere kasten hun gratis slaven gaan missen. Dit alles maakt het voor het sterk groeiende christendom erg moeilijk.”
Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw waren de christenen de snelst groeiende minderheid in India. Die groei is afgeremd door de vervolgingen. „Momenteel is ongeveer 5 procent christen en de jaarlijkse groei ongeveer 3 à 5 procent”, aldus Meijer. Het aantal christenen is waarschijnlijk groter omdat velen vanwege vervolging in het verborgen christen zijn.”
Zending bedrijven via alfabetisering slaat ook aan buiten India. Op dit moment is Serve India bezig om deze methode ook in Ethiopië en andere landen vorm te geven, waarbij gewerkt wordt vanuit een overkoepelende Impact League.
Verder wordt ook het eigen land niet vergeten. „Omdat Serve India ontdekt heeft dat ook de Nederlandse christenen te weinig in de Bijbel lezen, heeft ze voor dit jaar 50.000 agenda’s verspreid met dagteksten en drie Bijbelleesroosters voor elke dag. In deze planner wordt ook het werk van Serve India toegelicht en de gebruiker de gelegenheid geschonken om een bijdrage te geven aan het leren lezen van de mensen in India. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”
Hoewel Meijer het eigenlijk wat rustiger aan wilde gaan doen, bleef de passie voor het zendings- en lectuurwerk hem bezetten. Hij heeft vanuit zijn werk bij Bible League tal van landen over de hele wereld bereisd. Hij heeft geconstateerd dat de kijk op zending fundamenteel is veranderd. „We hoeven en kunnen niet meer als westerse zendelingen de agenda te bepalen. De tijd van de bevoogding is echt voorbij. De rollen zijn nu omgedraaid. Meer dan twee derde van de christenheid woont nu in Zuidoost-Azië en Afrika. Het zijn de van daaruit zendende kerken die hun wensen kenbaar maken. De westerse kerken doen er verstandig aan om goed naar hen te luisteren wil hun werk vruchtbaar zijn op de lange termijn.”