Buitenland

Obama: Geen paniek over griepvirus

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de balans opgemaakt van zijn eerste honderd dagen als staatshoofd. Hij blijft van mening dat ”waterboarding” neerkomt op martelen, is voorzichtig optimistisch ten aanzien van de economie en bezorgd, maar niet verontrust over de Mexicaanse griep.

1 May 2009 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 07:49
President Obama. Foto EPA
President Obama. Foto EPA

De president gaf de verzekering dat niemand zich zorgen hoeft te maken over het Pakistaanse nucleaire arsenaal. Hij zei dat de regering in Islamabad heel goed in staat is haar eigen problemen op te lossen, maar liet de mogelijkheid van interventie open.Het Amerikaanse staatshoofd stond ook stil bij agendapunten als gezondheidszorg, energie­beheer en onderwijs. Hij maakte grappen over zijn overvolle agenda. Hij verzekerde de Amerikanen ervan dat hij niet van plan is zich te bemoeien met hun privéleven, hoewel de regering stappen heeft gezet om banken en autofabrieken over te nemen.

Obama trad op 20 januari aan onder hoge verwachtingen, die hijzelf in de aanloop naar zijn presidentschap had gewekt.

Obama is ook na zijn eerste honderd dagen zeer populair, zowel in eigen land als in het buitenland. Buiten de grenzen van de VS kreeg de president vooral lof voor de aangekondigde sluiting van de gevangenis op de basis Guantanamo Bay in Cuba en de be­ëindiging van ”waterboarding” en soort­gelijke verhoormethoden.

Het was Obama’s eerste persconferentie die niet geheel in het teken stond van de economie. Dat werd deels veroorzaakt door de Mexicaanse griep. Obama wees het voorstel van de hand om de grenzen met Mexico geheel te sluiten. Hij noemde de epidemie „reden voor grote bezorgdheid, maar niet voor paniek.”

Ten aanzien van de economie zei de Amerikaanse president verheugd te zijn over de geboekte vooruitgang, maar hij erkende „niet tevreden” te zijn.

Hij zei dat hij blij zou zijn als iemand hem zou vertellen dat de banksector en de auto-industrie gezond zijn en dat hij zich alleen maar zorgen hoefde te maken over „Irak, Afghanistan, Noord-Korea, gezondheidszorg, energieproblemen, Iran en de Mexicaanse griep. Ik zou die deal aannemen”, aldus Obama.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer