Binnenland

„Expositie Juliana is feest van herkenning”

Katwijk aan den Rijn viert de verjaardag van de koningin vandaag uitbundig. In het Oranjemuseum aan de Bekkerstraat krijgen feestvierders de kans om een blik te werpen op het leven van de koninklijke studente die eens in Katwijk woonde: koningin Juliana.

Gertrude Brouwer
29 April 2009 22:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:49

In het Katwijkse museum is sinds kort een tentoonstelling ingericht van allerlei spullen en attributen die met de koningin-moeder te maken hebben. Honderden boeken en foto’s, kostbare wandborden, borduurwerk, herinnerings­medailles, uitgebreide stambomen, grammofoonplaten en video’s herinneren aan haar leven.Het bijzondere van de tentoonstelling is dat alle spullen afkomstig zijn van één persoon: de reeds overleden mevrouw Crama de Labeije uit Noordwijk. Ze verzamelde alles over de Oranjes en had een zolder vol voorwerpen.

Toen ze nog leefde, zegde ze haar verzameling al toe aan het Oranjemuseum. Sinds een week is de erfenis tentoongesteld. De beheerder van het museum, R. Hulmer, is er blij mee. „Het is mooi dat de verzameling bij ons compleet kan blijven. Ik zou het niet over mijn hart kunnen krijgen om er delen van te verkopen”, zegt hij.

Een deel van de tentoonstelling heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Een rond portretje van Hare Majesteit als kleuter was in die tijd het kostbare bezit van Crama de Labeije. „Ik kom heusch terug, hoor!” staat er onder geschreven.

De achterkant vermeldt het commentaar van de eigenares: „Dit is prinses Beatrix. Ik heb dit portretje heel de oorlog met veel risico bij me gedragen, als trouw aanhanger van het Oranjehuis.”

Schoentjes

Een ander uniek bezit van Crama de Labeije waren de eerste schoentjes van prinses Juliana. Op de satijnen schoentjes heeft het jonge prinsesje waarschijnlijk niet leren lopen. Ze zien er nog als nieuw uit. Hulmer: „Mevrouw Crama had kennissen aan het hof en van hen kreeg ze de schoentjes doorgespeeld.”

Dat Katwijk een speciale band heeft met het koningshuis, blijkt ook uit andere onderdelen van de tentoonstelling. Toen prinses Juliana in Leiden studeerde, woonde ze op kamers in Katwijk. Haar automobiel stalde ze in een garage in Katwijk. De garagehouder reserveerde een hoekje voor het koninklijke voertuig en markeerde dat met een ereboog met daarop een kroon, zodat er geen misverstand over kon bestaan van wie die mooie auto was.

Hulmers favoriet is een uitgave van het Wilhelmus uit de tijd tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

In het boekje staan de wapens van de verschillende families binnen de koninklijke stamboom. Op het schutblad prijken goudkleurige letters: ”Aan Hare Majesteit, eerbiedig opgedragen”.

Liefkozend kijkt Hulmer naar het boekje. „Dit is een zeldzaam exemplaar. Waarschijnlijk zijn we een van de weinigen die nog in bezit zijn van zo’n mooi boekje.”

Jongeren

Hulmer vertelt dat al veel Katwijkers hun belangstelling hebben getoond. „Hoewel het een kleinschalige tentoonstelling is, nemen veel mensen er graag de tijd voor om langs te komen.”

Zeker voor de oudere mensen is deze expositie een feest van herkenning, aldus Hulmer. „Ik hoop dat er ook nog jongeren komen kijken. Voor hen is het een les in onze vaderlandse geschiedenis.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer