Duitse economie in zwaar weer
De Duitse regering verwacht voor dit jaar nog een krimp in de economie van 6 procent, maar rekent voor volgend jaar op een groei met 0,5 procent.
De bondsregering is wat optimistischer dan de toonaangevende Duitse instituten, die voor volgend jaar nog een min van 0,5 procent verwachten.Het aantal werklozen zal toenemen van 3,7 miljoen dit jaar naar 4,6 miljoen volgend jaar. Volgens minister Zu Guttenberg (CSU) ligt de oorzaak van de grote economische terugval bij de wereldeconomie, maar als die stabiliseert kan Duitsland weer profiteren van zijn goede reputatie op de exportmarkten.
In januari ging de Duitse regering nog uit van een krimp in de economische groei van 2,25 procent en herstel in de tweede helft van dit jaar.
Cijfers van verschillende bedrijven onderstrepen de problemen bij de oosterburen. Zo blijft de recessie het leven van Duitse machinebouwers zuur maken. De orderontvangst daalde in maart met 35 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte de branchevereniging VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) gisteren bekend.
Daarmee namen de orders wel minder sterk af dan in februari, toen de orderontvangst kelderde met 49 procent op jaarbasis. De orders uit het buitenland namen in maart met 32 procent af en de binnenlandse machineorders zakten met 41 procent.
Over het gehele eerste kwartaal daalden de machineorders met 42 procent, na een daling van 29 procent in het vierde kwartaal van 2008. De VDMA verwacht voorlopig geen herstel. Voor heel 2009 wordt gevreesd voor een orderdaling met 10 tot 20 procent.
De Duitse toeleverancier aan de auto-industrie Continental heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 267,3 miljoen euro geleden. Een jaar eerder werd een winst van 167 miljoen geboekt. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.
De omzet daalde door de wereldwijde malaise in de auto-industrie met 35 procent tot 4,3 miljard euro. De automobieldivisie zag de verkopen in de eerste drie maanden van dit jaar met 42 procent dalen, de bandendivisie verkocht 22 procent minder dan een jaar eerder.
Topman Neumann betitelde het eerste kwartaal in een verklaring als „zeer zwak.” Hij verwacht echter dat de resultaten in het tweede kwartaal „een duidelijke opleving” zullen laten zien.
Ook Volkswagen, het vlaggenschip van het Duitse VW-concern, is in het eerste kwartaal van dit jaar in de rode cijfers beland. Het onderdeel van de grootste autoproducent in Europa moest een operationeel verlies in de boeken zetten van 279 miljoen euro, vergeleken met een winst van bijna een half miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Volkswagen gisteren bekendgemaakt.
De omzet daalde met ruim een vijfde tot 14,3 miljard euro. Het onderdeel Seat leed over de eerste drie maanden van het jaar een verlies van 145 miljoen euro.
Ook de Britse fabrikant van luxeauto’s Bentley, eveneens in handen van VW, kon het hoofd niet boven water houden. Het concern verloor het afgelopen kwartaal 52 miljoen euro. Bentley liet eerder dit jaar al weten de productie tijdelijk stil te leggen wegens de sterk teruggelopen verkopen. Audi was het enige merk dat een belangrijke positieve bijdrage aan het concernresultaat kon leveren. Dat maakte nog winst, maar die daalde in het eerste kwartaal wel met 29 procent tot 363 miljoen euro.