Kerk & religie

Alle classes PKN per 1 mei gefuseerd

Met ingang van 1 mei houden de hervormde en de gereformeerde classes in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op te bestaan. Classes die zelf nog niet tot vereniging hadden besloten, fuseren per 1 mei automatisch op grond van een bepaling in de kerkorde van de PKN.

Kerkredactie
29 April 2009 20:30Gewijzigd op 14 November 2020 07:49
HOUTEN – Met ingang van 1 mei houden de hervormde en de gereformeerde classes in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op te bestaan.
HOUTEN – Met ingang van 1 mei houden de hervormde en de gereformeerde classes in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op te bestaan.

Verreweg de meeste van de 75 hervormde en gereformeerde classes die de Protestantse Kerk sinds de kerkvereniging in mei 2004 telt, besloten de afgelopen jaren al vrijwillig tot een fusie. Een aantal classes had geen haast. Zij worden nu op grond van overgangsbepaling 196 uit de protestantse kerkorde door de synode samengevoegd tot protestantse classes.Volgens ds. B. Wallet, voorzitter van het generale college voor de kerkorde en voorzitter van de werkgroep die destijds de kerkorde heeft opgesteld, kan er na de fusie van de classes nagedacht gaan worden over het aantal leden dat de synode van de Protestantse Kerk telt.

„Omdat er in veel regio’s de afgelopen jaren zowel een hervormde als een gereformeerde classis was, hebben we gezegd dat het aantal afgevaardigden naar de synode op twee moest worden gesteld. Dan konden de classes die nog niet gefuseerd waren allebei één persoon afvaardigen en classes die wel gefuseerd waren, vaardigden twee mensen af”, zegt ds. Wallet.

Nu er alleen nog maar protestanse classes zijn, kan er gekeken worden naar de grootte van de synode. Die bestaat nu uit ruim 150 leden omdat alle 75 classes twee leden afvaardigen. „Persoonlijk vind ik het nogal log, een synode met meer dan 150 leden. We zijn het een beetje gewend geraakt in de tijd van Samen op Weg, maar je ziet nu wel dat synodevergaderingen niet echt vlotten door bijvoorbeeld het grote aantal sprekers.”

Ds. Wallet heeft, met anderen, ongeveer twaalf jaar gewerkt aan het opstellen van de Protestantse Kerkorde. „We hebben destijds besloten om de ordinanties, dus niet de Romeinse artikelen waarin onder andere het belijden van de kerk is opgenomen, na vijf jaar te evalueren. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt. Ik denk dat die evaluatie ook nog wel even zal duren. In die evaluatie kan ook nagedacht worden ovet het aantal leden van de generale synode van de Protestantse Kerk.”

Besluiten die hervormde of gereformeerde classes in het verleden hebben genomen, behouden na de fusie hun geldigheid. „Wel kunnen er, door een andere samenstelling van de gefuseerde classis, andere besluiten genomen worden over bepaalde zaken”, aldus ds. Wallet. „Maar van het herroepen van besluiten, zal geen sprake zijn. Besluiten die door een ambtelijke vergadering genomen zijn, blijven altijd rechtsgeldig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer