Vriend Lucie de B. bestraft voor meineed
De 57-jarige vriend P. F. van de Haagse verpleegkundige Lucie de B. is woensdag door de Haagse politierechter veroordeeld tot honderd uur werkstraf omdat hij had gelogen over haar dagboeken. De rechter achtte hem schuldig aan meineed.
De verdachte vertelde op 11 maart vorig jaar tijdens een getuigenverhoor bij de onderzoeksrechter onder ede dat hij niets van de dagboeken van zijn vriendin afwist. Die boeken spelen een belangrijke rol in de strafzaak tegen Lucie. In de epistels schrijft de vrouw onder meer over dwangmatige neigingen waar ze aan toe moet geven. F. ontkende dat hij de boeken en enkele moordthrillers had doorgespeeld aan Lucies nichtje.
De rechter geloofde niet dat F. niet wist wat er in de plastic zak zat die hij aan het nichtje had gegeven. Ook ging de rechter ervan uit dat de Hagenaar het nichtje de opdracht had gegeven belastende passages uit de dagboeken te schrappen. Familieleden van Lucie hadden belastende verklaringen over de verdachte afgelegd.
Woensdag hoorde de rechter het nichtje en de zus van Lucie als getuigen, evenals vier politieagenten. De officier van justitie had een werkstraf van 180 uur geëist. De rechter legde een lagere straf op. Zij hield er rekening mee dat de verdachte naar aanleiding van de zaak tegen hem zijn werk als gevangenbewaarder was kwijtgeraakt. F. ontkende de meineed en zei ervan overtuigd te zijn dat Lucie onschuldig is.
De strafzaak tegen Lucie loopt nog. Zij wordt verdacht van dertien moorden en vijf pogingen tot moord op ziekenhuispatiënten. Het openbaar ministerie heeft levenslang tegen haar geëist.
Volgens Lucies raadsman mr. A. P. Visser is er niets mis met de psyche van de Haagse verpleegkundige. Artsen van de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht zouden die conclusie hebben meegedeeld aan de 41-jarige verdachte. Dat meldde de raadsman woensdag.
Volgens De B. staat in het rapport dat zij volledig toerekeningsvatbaar is en een goed ontwikkelde gewetensfunctie heeft. „Het PBC heeft dan ook geen conclusie kunnen trekken over een mogelijke reden waarom ze al die moorden zou hebben gepleegd”, meent haar advocaat.
De onderzoekers zouden wel hebben vastgesteld dat de Haagse emotionele schade heeft opgelopen doordat zij in haar jeugd is verwaarloosd.
Het openbaar ministerie (OM) laat via een woordvoerder weten dat het geen commentaar wil geven op de uitlatingen van de verpleegkundige en haar advocaat en de mogelijke conclusies van het Pieter Baan Centrum. Justitie wacht daarmee tot 10 maart, als de rechtszaak wordt voortgezet.