Binnenland

„Gehandicaptenzorg onderontwikkeld”

Nederland is een ontwikkelingsland geworden op het gebied van de gehandicaptenzorg. Uit een kwalitatieve vergelijking met andere westerse landen blijkt dat ons land op dit vlak niet goed scoort.

Binnenlandredactie
9 January 2003 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Dat blijkt uit een onderzoek dat prof. dr. W. J. A. van den Heuvel, directeur van het IRV Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap in Hoensbroek, woensdag presenteerde tijdens de manifestatie ”Nederland, gidsland of ontwikkelingsland?”. De bijeenkomst in Utrecht stond in het kader van het Europees Jaar van Mensen met een Handicap.

„Het is drie keer mis. De feiten zijn ongunstig: de situatie voor mensen met een handicap in Nederland is slecht. In Europees opzicht slaan we een matig figuur en de evaluatie van het beleid valt negatief uit.”

Nederland presteert slecht als het gaat om de (her)integratie van mensen met een handicap in het werk. Slechts 38 procent van de gehandicapten heeft betaald werk. De Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten oogst „teleurstellende” resultaten. Via deze wet kwamen 17.000 gehandicapten aan een baan, 85.000 anderen deden dat echter op eigen kracht. Integratieprogramma’s hebben wisselend succes. „We doen maar wat.”

Ook in het onderwijs verloopt de integratie slecht. Zo is het speciaal onderwijs met 40 procent toegenomen, waarbij onduidelijk is of dat komt door groeiende behoefte of een veranderde indicatiestelling. Het aantal gehandicapten in het hoger onderwijs is vermoedelijk laag en de uitval hoog. De problemen zijn echter wel oplosbaar.

Qua medische voorzieningen zijn mensen met een handicap in Nederland de afgelopen tien jaar achteruit geboerd. Alleen geeft Nederland meer fysiotherapie, maar dat heeft geen enkele invloed op het percentage arbeidsgehandicapten dat terugkeert in een betaalde baan. De veranderingen in de WAO waren „niet de beste.”

Toch ziet Van den Heuvel ook positieve elementen. Hij prijst de aan gehandicapten aangepaste Algemene wet gelijke behandeling die de Senaat deze maand behandelt. Verder moet Nederland volgens hem leren van buitenlandse ervaringen, in plaats van er eerst „op te schieten.” Bovendien is het Europees Jaar van Mensen met een Handicap een kans om allerlei zaken aan te pakken. Daardoor kan er ook in Europees verband een beter beleid ontstaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer