„Koninginnedag op 30 april moet blijven”
Een meerderheid van de Nederlanders (59 procent) zegt 30 april als Koninginnedag te willen behouden nadat prins Willem-Alexander koning is geworden. De dag zou gewoon Koninginnedag moeten blijven heten.
Slechts 22 procent is voorstander van een naamsverandering in Koningsdag. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Dokkumer Vlaggen Centrale.Zes op de tien Nederlanders antwoorden met een volmondig ”ja” als gevraagd wordt of Koninginnedag na de troonsopvolging moet blijven bestaan op 30 april. Een derde (35 procent) maakt het niet uit of deze dag blijft bestaan of verdwijnt, en van 5 procent mag deze feestdag op 30 april vervallen. Een jaar geleden was een even groot aandeel Nederlanders van mening dat Koninginnedag na de troonsopvolging moet blijven bestaan.
Opvallend is dat jongeren de naam Koninginnedag meer dan gemiddeld willen handhaven, terwijl in de leeftijdscategorie 55-64 jaar vaker wordt aangegeven dat de naam moet worden veranderd in Koningsdag. Een groot gedeelte van de ouderen (65+) maakt het niet uit.
Het aantal Nederlanders dat de vlag uithangt op Koninginnedag blijft stabiel (36 procent). Het minst wordt er gevlagd in de drie grote steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam (24 procent), in Zuid-Nederland (27 procent) en door jongeren (27 procent). Van de 65-plussers geeft bijna de helft (47 procent) aan thuis de vlag uit te hangen. Ruim de helft van de Nederlanders die de vlag uithangen (54 procent), doet dit volgens traditie met oranje wimpel.
Bij de keuze uit redenen om de vlag met Koninginnedag uit te hangen, komt traditie (60 procent) het sterkst naar voren. Daarnaast worden de feestelijke aanblik (52 procent), als uiting van feestvreugde (46 procent), als eerbetuiging aan de koningin (42 procent) en uit trots op Nederland (37 procent) ook vaak aangegeven. Opvallend is dat mannen vaker ”uit trots op Nederland” als reden noemen (48 procent), terwijl vrouwen vaker de vlag uithangen omdat het er feestelijk uitziet (62 procent).
Ook de Staatsloterij deed onderzoek naar het Oranjegevoel van de Nederlander. Van de 525 deelnemers aan dit onderzoek hangt een derde de vlag uit, zo werd vanochtend bekendgemaakt. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de Nederlanders zich op Koninginnedag ergert aan dronken mensen. Verder raakt een kwart ontstemd door de vervuiling en rommel op straat.
Hoewel het Oranjegevoel volgens het onderzoek het meest wordt geassocieerd met het Nederlands elftal of andere Nederlandse sportprestaties (38 procent) komen Koninginnedag en het koningshuis op een goede tweede plaats met 31 procent. Van de ondervraagden bezoekt ruim de helft een vrijmarkt op het verjaardagsfeest van de vorstin.
Als mensen de kans zouden krijgen, dan zou 39 procent koningin Beatrix het liefst gewoon feliciteren met een handdruk. Mannen kiezen daarbij wel iets vaker voor ook een zoen op de wang, terwijl vrouwen vaker een bloemetje willen geven.
Warmer
Koninginnedag inspireerde ook weerman Jordi Bloem tot een onderzoek. In de nieuwste editie van Weer Magazine toont hij aan dat Koninginnedag sinds het aantreden van koningin Beatrix warmer is geworden.
De temperatuur op Koninginnedag is sinds 1980 gemiddeld 4 graden gestegen. Ook schijnt de zon doorgaans een uur langer dan op de kroningsdag van Beatrix en is het iets droger geworden.
Weer Magazine biedt een terugblik op het weer op Koninginnedag in de afgelopen zestig jaar. Sneeuw is nooit gevallen op 30 april, maar in 1971 begon de feestdag wel met 5 graden vorst. De warmste Koninginnedag was in 1993, toen de temperatuur tussen de 26 en de 28 graden schommelde. De afgelopen zestig jaar onweerde het tien keer tijdens het Oranjefeest.