Wereldbank gebruikt reserves tegen crisis
WASHINGTON (ANP) - De Wereldbank moet diep in zijn reserves tasten om ontwikkelingslanden door de economische crisis heen te helpen. Het totale bedrag dat beschikbaar is voor leningen aan middeninkomenslanden moet binnen drie jaar omhoog naar 100 miljard dollar.
Geld dat is toegezegd voor hulp aan de armste landen moet eerder worden geleverd.Dat bleek zondag uit de slotverklaring van de halfjaarlijkse vergadering van het ontwikkelingscomité van de Wereldbank en het IMF. „Iedereen erkent dat we direct moeten blijven handelen om een humanitaire crisis te voorkomen”, sprak Wereldbank-topman Robert Zoellick na afloop van de vergadering. „De Wereldbank staat er financieel goed voor, nu moeten we dat geld zo snel en flexibel mogelijk inzetten”.
De ministers die samen het ontwikkelingscomité vormen erkenden dat er meer internationale hulp nodig is om de ontwikkelingslanden door de crisis te slepen. „We roepen alle donoren op hun beloftes voor meer ontwikkelingshulp sneller uit te voeren en om te overwegen om nog meer te doen”, stelden zij in hun slotverklaring.
Eerder op de dag waarschuwde minister van Ontwikkelingssamenwerking Koenders voor de destabiliserende werking die de crisis heeft in de armere landen. „De situatie is desastreus, de armste landen worden getroffen door een financiële drooglegging”, aldus Koenders. „Onze grote zorg is dat dit kan leiden tot meer politieke instabiliteit”.
De ministers onderstreepten de noodzaak van een hervorming van het bestuur van de Wereldbank. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden moeten daardoor meer te zeggen krijgen over de beslissingen van de bank. „De crisis verandert de wereld en de Wereldbank moet meeveranderen”, aldus Zoellick. In de lente van volgend jaar moet duidelijk zijn hoe de hervorming wordt vormgegeven.
Volgens Koenders moeten de stemmen gelijk worden verdeeld over landen die bijdragen aan de middelen van de bank en landen die leningen en giften krijgen. Daarnaast moet het automatisme verdwijnen dat de president van de bank altijd uit de Verenigde Staten komt en de baas van het IMF altijd een Europeaan is. De minister maakte zich tegelijkertijd sterk voor het behoud van de Nederlandse zetel in het bestuur van de bank. Nederland is een belangrijke donor van de Wereldbank”, aldus Koenders. „Dat moet zich vertalen in de stemverhouding. Wij gaan niet opschuiven zodat anderen die niets aan ontwikkelingshulp doen meer te zeggen krijgen”.