Noord-Korea hervat nucleair programma
Noord–Korea heeft zijn nucleaire programma weer opgepakt. Het land is begonnen met het opwerken van gebruikte spijtstofstaven, meldde het staatspersbureau KCNA zaterdag. De mededeling kwam enkele uren nadat de VN-Veiligheidsraad het bewind in Pyongyang nieuwe sancties had opgelegd.
Noord-Korea stapte eerder deze maand uit het zogeheten zeslandenoverleg over zijn nucleaire programma. Dat gebeurde nadat het land internationaal was veroordeeld omdat het een communicatiesatelliet zou hebben gelanceerd. Volgens veel landen testte Noord–Korea in werkelijkheid een langeafstandsraket en dat mag het land volgens VN-afspraken niet doen.In het slepende zeslandenoverleg probeerden Rusland, China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea het communistische Noord-Korea sinds 2003 over te halen zijn nucleair programma op te geven. Begin 2007 bereikten ze een akkoord. Pyongyang gaf zijn nucleaire ambities op in ruil voor economische en diplomatieke steun.
Medio 2007 sloot Noord-Korea zijn belangrijkste nucleaire reactor in Yongbyon. Een jaar later schrapte de Amerikaanse regering Noord-Korea van de lijst van landen die terroristen steunen. Maar sinds eind 2008 lopen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea weer op nadat de Amerikanen hadden besloten de energiehulp op te schorten. Ook de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea verslechterde in rap tempo. In januari schrapte Pyongyang alle politieke en militaire akkoorden met Seoul.
Met de lancering van de raket op 5 april zette Noord-Korea een nieuwe stap. Volgens waarnemers maakt het Noord-Koreaanse regime met de hervatting van het nucleaire program nu duidelijk dat het land niet van plan is om snel weer aan te schuiven bij het zeslandenoverleg.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei tijdens een bezoek aan Irak dat Noord-Korea zijn verplichtingen moet nakomen. Zij hoopt dat Pyongyang snel zal terugkeren aan de onderhandelingstafel.