Protestant niet zo actief op 30 april
Protestanten zijn over het algemeen Oranjegezind, maar dat vertaalt zich niet in een grote betrokkenheid bij de viering van Koninginnedag.
Dat blijkt uit een onderzoek dat deze krant deed onder Oranjeverenigingen in de biblebelt. Drie op de vier Oranjeverenigingen die de enquête invulden geven aan het (helemaal) oneens te zijn met de stelling ”Mensen met een kerkelijke achtergrond zijn actiever bij de Oranjevereniging betrokken”. Een kwart van de ondervraagden is het wel eens met de stelling. In Spakenburg is het verband sterk aanwezig.Principiële bezwaren tegen (een deel van) de Koninginnedagactiviteiten lijken de oorzaak waarom veel kerkelijken niet betrokken zijn bij Oranjeverenigingen. Een Renswoudens bestuurslid stelt: „Ik denk dat mensen met een kerkelijke achtergrond meer ”Oranjegezind” zijn, daarentegen zijn er vaak principiële bezwaren om bepaalde activiteiten te organiseren.”
Daar wijst een collega uit Scherpenzeel ook op: „We merken dat leden van de wat strengere gereformeerde kerken niet actief willen zijn in de Oranjevereniging, hoewel zij wel een aantal activiteiten bijwonen.” In Dirksland zijn het voornamelijk „mensen zonder kerkelijke achtergrond die het feest organiseren.”
In Nunspeet is er geen verschil merkbaar tussen kerkelijken en niet-kerkelijken. Ze hebben er „goede contacten met kerken maar ook met niet kerkelijke instellingen.”
In sommige plaatsen wordt bewust gezocht naar een samenstelling van het bestuur die de bevolking „van VVD tot SP” afspiegelt. Zo bestaat in Waarder het bestuur van de Oranjevereniging uit een „mix van ongeveer vier kerkelijke en ongeveer vier onkerkelijke bestuursleden en dat gaat heel goed. Zo bereik je iedereen.”
De vereniging in Rilland vindt dat de mensen met een kerkelijke achtergrond zich afzonderen. „Bij ons op het dorp willen de mensen van de kerk niet met de oranjevereniging meewerken, zij doen alles apart.” Het is mede de oorzaak ervan dat de vereniging zich binnenkort mogelijk moet opheffen.
Uit het RD-onderzoek blijkt verder dat de meivakantie roet in het eten gooit. Omdat veel Nederlanders op vakantie zijn, kunnen Oranjeverenigingen steeds moeilijker aan vrijwilligers komen die zich op Koninginnedag willen inzetten. Ook voor activiteiten op 4 en 5 mei zijn minder vrijwilligers te vinden.
Het RD stuurde een enquête naar ruim 75 Oranjeverenigingen in gemeenten waar CU en SGP samen 20 procent of meer van de stemmen haalden bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2007. Van 28 verenigingen en stichtingen kreeg de redactie een ingevuld vragenformulier retour. Omdat Nederland circa 1200 Oranjeverenigingen en -comités telt, is er in dit RD-onderzoek sprake van een steekproef.