Politiek

ChristenUnie kijkt anders naar compromis

ChristenUnieleider en vicepremier Rouvoet accepteert dat zijn partij soms compromissen sluit die slechts verkeerde ontwikkelingen afremmen en zich verwijderen van het politieke ideaal.

Redactie politiek
24 April 2009 23:49Gewijzigd op 14 November 2020 07:47

„De ervaring leert dat je dat soms moet accepteren”, aldus de bewindsman zaterdag in een interview met deze krant. De ChristenUnie stond tot nu toe op het standpunt dat alleen compromissen aanvaardbaar zijn die een ontwikkeling ten goede in gang zetten.Rouvoet stelt dat compromissen die alleen verkeerde ontwikkelingen afremmen, eigenlijk niet passen bij zijn mening over een verantwoorde compromis. Het is de politieke praktijk die hem dwingt om daar soms toch in mee te gaan. „Het alternatief is dat je politieke samenwerking opzegt en andere goede dingen laat schieten die je dan niet meer kunt realiseren. Maar het mag geen staande praktijk worden. Dan ben je chantabel.”

Het criterium voor een acceptabel compromis ligt volgens Rouvoet in het antwoord op de vraag of het pijn doet: „Is het je uitgangspunt, zoals vaak bij het CDA, of doet je het pijn? Als het je geen ongemak geeft, heb je geen compromis gesloten, maar ben je gecapituleerd.”

De partijleider kapittelt in het vraaggesprek zijn voorganger, oud-RPF-fractievoorzitter Leerling. Die stelde vorige week in deze krant dat de resultaten die zijn partij in de regering heeft behaald mager zijn. „Leerling moet voor ogen houden dat de ChristenUnie nooit in één kabinetsperiode haar verkiezingsprogramma kan realiseren. Leerling weet dat het zo werkt in Den Haag.”

De manier waarop Leerling in de jaren 80 politiek bedreef, spreekt Rouvoet niet aan. „Ik heb veel respect voor het werk dat Meindert heeft verricht, maar ik constateer dat hij het accent altijd sterk legde op het proclameren van het Bijbels getuigenis, terwijl wij in deze fase van de ChristenUnie verantwoordelijkheid dragen om dat getuigenis daadwerkelijk vruchtbaar te maken.” Anderzijds neemt hij ook afstand van opvattingen van dr. S. Paas en prof. dr. A. Th. L. de Bruijne, verbonden aan de vrijgemaakte theologische universiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer